Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πανελλήνιες εξετάσεις – Εκτιμήσεις για βάσεις εισαγωγής

Ιούνιος 14th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Άνοδο των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την Θεωρητική κατεύθυνση, και πτώση για Θετική & Τεχνολογική «δείχνουν» οι εκτιμήσεις του Συλλογου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής.

Βάσει των υπολογισμών, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά στο 1ο πεδίο λόγω της ευκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) της ελαφράς δυσκολίας στα Αρχαία και στη Βιολογία (την τελευταία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της Θεωρητικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα που τα προτιμούσαν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί αριστούχοι είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου αυτοί οι αριστούχοι κατευθύνονται σε άλλες υψηλόβαθμες σχολές όπως Νομική, Ψυχολογία και Φιλοσοφική.

Αντίθετα, στο 2ο και στο 4ο πεδίο αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων, όπως προβλέπουν οι φροντιστές, αφού σε Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης (που επηρεάζουν κατα 48% τα συνολικά μόρια που συγκεντρώνει ο υποψήφιος) οι βαθμολογίες είναι σημαντικά χαμηλότερες απο τις αντίστοιχες του 2011. Συγκεκριμένα, η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει απο 300 – 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες), ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.500 – 2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές ιδιαίτερα στα τμήματα της περιφέρειας.

Στο 3ο πεδίο και στις υψηλόβαθμες σχολές (Ιατρική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική) εκτιμάται ηπιότερη πτώση των βάσεων, ενώ αντίθετα ανοδική φαίνεται η τάση για τα παραϊατρικά τμήματα των ΤΕΙ λόγω των υποψηφίων της Θεωρητικής.

Πάντως, στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Οι στρατιωτικές σχολές του 4ου πεδίου, και οι Αστυνομικές του 5ου αναμένεται και φέτος να «μαγνητίσουν» λόγω της ανεργίας και της ανασφάλειας των νέων, πολλούς αριστούχους, με αποτέλεσμα οι βάσεις σ’ αυτες τις σχολές να διαμορφωθούν αυτόνομα σε σχέση με τις υπόλοιπες του 4ου και 5ου πεδίου. Τις βάσεις ωστόσο, επηρεάζει σημαντικά ο αριθμός των εισακτέων που δεν είναι γνωστός ακόμη (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-30% λιγότεροι από πέρισυ).

Επίσης, οι φροντιστές κάνουν λόγο για περίπου 5.000 λιγότερους υποψηφίους φέτος, με τις θέσεις εισακτέων να είναι λίγο περισσότερες.

This entry was posted on Πέμπτη, Ιούνιος 14th, 2012 at 17:04 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply