Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα σενάρια για το ενδεχόμενο μαζικών αναλήψεων

13 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

http://www.newsbeast.gr/files/temp/93D0565ADF78FD97D95B8683A4E23915.jpgΈντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία από τη συνεχιζόμενη διαρροή καταθέσεων. Τις τελευταίες ημέρες συνεχίζονται οι αναλήψεις μεγάλου μέρους των χρημάτων που διαθέτουν τα νοικοκυριά σε λογαριασμούς εν μέσω σεναρίων, δηλώσεων και δημοσιευμάτων για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Τα στελέχη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζονται μεν καθησυχαστικά, έχουν όμως προετοιμαστεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μαζικού bank run ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Πληροφορίες στο Neasbeast.gr αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις με τους επικεφαλής όλων των τραπεζών, στις οποίες έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των καταθέσεων υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα πιθανά μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν είναι η απαγόρευση εμβασμάτων στο εξωτερικό, η θέσπιση δραστικά χαμηλότερου ορίου για ανάληψη από τα ATM αλλά και ορίου στα ποσά που θα μπορεί να γίνεται ανάληψη από τα γκισέ.

Διευκρινίζεται πάντως ότι τα συνολικά ποσά καταθέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχουν πολύ από το συγκεκριμένο όριο, ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει πανικός στους καταθέτες.

Είναι προφανές ότι οι συνέπειες ενός μαζικότατου bank run, με βάση πάντα τα υπό εξέταση σενάρια, θα είναι πολύ χειρότερες από οτιδήποτε άλλο ενδεχόμενο γίνει πραγματικότητα στις 18 Ιουνίου καθώς θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στο σύνολο της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό συστήνεται ψυχραιμία και όχι αποσπασματικές κινήσεις πανικού, που μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση μπορούν και τίποτα παραπάνω.

This entry was posted on Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2012 at 13:31 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply