Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεσμευόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γράφει ο Αλ.Τσίπρας στους Financial Times

13 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα»

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/BC9B88EF071167BF047A46AF4634BABD.jpgΟ ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (13/6).

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι η αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και ότι ο χειρισμός της έως σήμερα ήταν απολύτως αναποτελεσματικός.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται, ότι εφόσον έχει μία «σαφή και δημοκρατική εντολή» στις εκλογές της 17ης Ιουνίου «θα λάβουμε άμεση δράση για τον τερματισμό των διεφθαρμένων και ανεπαρκών πολιτικών και ρυθμιστικών συστημάτων που έχουν καταστρέψει την οικονομία μας τις τελευταίες δεκαετίες».

«Η βασική αυταπάτη για μία καλή ελληνική κυβέρνηση υπό το παλαιό καθεστώς του δικομματισμού έχει εξαντληθεί», τονίζει και προσθέτει ότι «τώρα είναι απολύτως ανίκανη να εξασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την πλήρη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη».

Όλη η συνέντευξη
«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το κίνημά μου -ο ΣΥΡΙΖΑ- είναι δεσμευμένο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δίκιο όταν είπε την Παρασκευή: “Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για ανάπτυξη τώρα, ακόμη κι αν εξετάζουμε το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη σταθεροποίηση των χρεών και των ελλειμμάτων και ξεκινάμε τη μείωσή τους με έναν σταθερό και λογικό τρόπο”. Αυτό αρμόζει και για τη δική μου χώρα. Η ανάγκη να δοθεί μία ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα και ένα νέο μέλλον είναι τώρα ευρύτερα αποδεκτή από ποτέ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα έχουμε μία σαφή δημοκρατική εντολή από τον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας την Κυριακή. Με αυτήν την εντολή θα λάβουμε άμεση δράση για τον τερματισμό των διεφθαρμένων και ανεπαρκών πολιτικών και ρυθμιστικών συστημάτων που έχουν καταστρέψει την οικονομία μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο λαός της Ελλάδας επίσης περιμένει από εμάς να αναλάβουμε αμέσως την ευθύνη για την αποτροπή της αναπτυσσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο πολιτικό κίνημα σήμερα στην Ελλάδα που μπορεί να αποφέρει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Η σταθερότητα στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα θα ευνοήσει την ευρωζώνη σε μία κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη του ενιαίου νομίσματος. Εάν δεν αλλάξουμε την πορεία μας, η λιτότητα απειλεί να μας αναγκάσει εκτός ευρωζώνης με ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα στην Ελλάδα γιατί δεν κουβαλάμε το πολιτικό φορτίο των κομμάτων του κατεστημένου, που έφεραν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ψηφοφόροι στηρίζουν τη δέσμευσή μας να τραβήξουμε τη χώρα από το χείλος της καταστροφής. Θα βάλουμε τη χώρα σε νέα τροχιά ανάπτυξης μέσω μιας κυβέρνησης με διαφάνεια.

Η ανανεωμένη Ελλάδα θα συμβάλει στις νέες βάσεις μιας πιο ενωμένης Ευρώπης. Οι εξελίξεις στην Ισπανία το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και πως ο τρόπος χειρισμού της μέχρι τώρα ήταν απολύτως αναποτελεσματικός.

Ο λαός της Ελλάδας θέλει να αντικαταστήσει το παλιό και αποτυχημένο μνημόνιο (που υπογράφηκε τον Μάρτιο από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με ένα “εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη”. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα. Τα συστημικά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι, εν πολλοίς, πρόβλημα χαμηλών δημοσίων εσόδων. Αναρίθμητες φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές δόθηκαν στα κατεστημένα συμφέροντα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με χαμηλό πραγματικό φορολογικό συντελεστή στα προσωπικά εισοδήματα αλλά και στο κεφάλαιο, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ιδιαίτερα αναποτελεσματική μέθοδο είσπραξης των φόρων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης ως προς τα δημόσια έσοδα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) κατά 4%. Το δικομματικό πολιτικό σύστημα σπατάλησε δεκαετίες αγνοώντας την άμεση ανάγκη για αποτελεσματική φορολογική μεταρρύθμιση. Επικέντρωσε όλες τις προσπάθειες συλλογής εσόδων από φορολογία σε μία πηγή της φορολογίας εισοδήματος που εξαντλείται: τα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Βάσει του δικού μας σχεδίου ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, δεσμευόμαστε ότι θα ακολουθήσουμε πρόγραμμα ρεαλιστικής και κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Η δομή αυτού του προγράμματος αποτελείται από: σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών περίπου στο 44% του ΑΕΠ και αναπροσανατολισμό των δαπανών ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πιάσουν τόπο, αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο (κατά περισσότερο από 4% του ΑΕΠ) κατά τη διάρκεια της τετραετίας και μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος έτσι ώστε να εντοπίζεται ο πλούτος και το εισόδημα όλων των πολιτών και να κατανέμεται δίκαια το βάρος της φορολογίας.

Η έλλειψη οικονομικής διαφάνειας επικρατεί, ακόμη και ενώ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται με δάνεια από την τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Θα εξασφαλίσουμε ότι οι βιώσιμες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με διαφανή τρόπο, που θα είναι πλήρως σύμφωνος με το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι το συνολικό οικονομικό σύστημα θα επιστρέψει πλήρως στη σταθερότητα.

Ο Άρθρουρ Μίλερ κάποτε έγραψε ότι “μια εποχή μπορεί να ειπωθεί ότι τερματίστηκε όταν θα έχουν εξαντληθεί οι βασικές αυταπάτες της”. Η βασική αυταπάτη για μία καλή ελληνική κυβέρνηση υπό το παλαιό καθεστώς του δικομματισμού έχει εξαντληθεί. Τώρα είναι απολύτως ανίκανη να εξασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την πλήρη συμμετοχή της στην ευρωζώνη. Αυτήν την Κυριακή, η Ελλάδα θα μπει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας».

ΔΟΛ

This entry was posted on Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2012 at 12:43 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply