Τραγωδία οι εισπράξεις από τη ρύθμιση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέα παράταση έως τις 29 Ιουνίου. Οι φορολογούμενοι, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, μεταθέτουν για αργότερα την πληρωμή των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί έως σήμερα μόλις 600.000.000 ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Τα χαμηλά πλαφόν που προβλέπονται στο ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν λειτουργούν αποτρεπτικά για τους φορολογουμένους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που είχαν καταστεί «ληξιπρόθεσμες» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τα 75.000 ευρώ αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον του κόσμου για ρύθμιση χρεών είναι περιορισμένο, πόσο μάλλον όταν η κρίση και τα σκληρά μέτρα της τρόικας έχουν εξανεμίσει τα ήδη ψαλιδισμένα εισοδήματα. Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαννιά σε όσους δεν ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» της εφορίας (ακόμα κι αν αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν) είναι οι αυστηροί έλεγχοι, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, μετρητών κ.λπ.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει για αύριο σύσκεψη με τους εφόρους προκειμένου να ελέγξει τις εισπράξεις τους αλλά και να τους απευθύνει νέες συστάσεις (τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών!) για να εντείνουν τις πιέσεις τους προς τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Οι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων ξεκινούν από τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου και φτάνουν μέχρι και τους μικρομεσαίους που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Παράλληλα ελέγχονται και οι οφειλέτες «μεσαίας κατηγορίας», δηλαδή όσοι έχουν ένα ακίνητο ή ένα ακριβό αυτοκίνητο. Η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε:

– Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών.

– Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

– Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Οπως αποκάλυψε προχθές η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι εφορίες ετοιμάζουν «μαύρες λίστες» με ιδιώτες και επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προκειμένου να μπουν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα άδεια ταμεία. Το φορο-κυνηγητό που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, δεσμεύσεις καταθέσεων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.