Για «οικονομική βία» κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με αφορμή τα μέτρα είσπραξης χρεών μέσω κατασχέσεων και ποινικών διώξεων. Παρότι οι έμποροι χαρακτηρίζουν κατανοητή την υποχρέωση του κράτους να εισπράξει αυτά που του οφείλονται και δικαιούται, θεωρούν ακατανόητη τη μεθοδολογία που έχει επιλεχθεί.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την ΕΣΕΕ, η μέχρι σήμερα φοροελεγκτική αδράνεια αδικεί τους συνεπείς φορολογουμένους, ενώ ο τρόπος πίεσης στους μη έχοντες και οι συλλήψεις μικροοφειλετών μάς παραπέμπουν σε «οικονομική βία». Ταυτόχρονα τονίζεται ότι ο οδηγός των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου για άλλη μια φορά δεν υπολογίζει τον συμψηφισμό απαιτήσεων και βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ενώ αγνοεί τις τραγικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα και την ανεργία από τα χιλιάδες λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται καταθέσεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, ενοίκια, τιμολόγια επιχειρήσεων και επαγγελματιών, μεταφορές εμβασμάτων και τόκοι καταθέσεων στο εξωτερικό και φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να εισπραχθούν μέσα στο έτος δύο δισ. ευρώ από 900.000 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

Την ίδια ώρα οι έμποροι, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι τάσσονται υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής που έχει ονοματεπώνυμο, υπενθυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων για την ηλεκτρονική καταπολέμησή της.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι το κυνήγι εσόδων του Δημοσίου επικεντρώνεται σωστά σε καταθέσεις, τόκους, ακίνητα, αυτοκίνητα, εισοδήματα, μισθωτήρια, ενοίκια, διασταύρωση τιμολογίων, συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, απαιτήσεις τρίτων, μεταφορές εμβασμάτων στο εξωτερικό και φορολογικές δηλώσεις.

Σχολιάζει όμως ότι αυτό γίνεται κάπως αργά, καθώς ο στόχος να εισπραχθεί μέσα στο 2012, από 900.000 Ελληνες φορολογούμενους με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, το ποσό των δύο δισ. ευρώ από τη δεξαμενή των 45 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών «είναι απογοητευτικός και μάταιος, εάν κρίνουμε από τον εκτροχιασμό των εσόδων από τις τρέχουσες υποχρεώσεις».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.