Εφιαλτικό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι στη Χαλκιδική…

http://halkidikinews.gr/images/stories/Locality/kygeias1.jpgΟι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάνουν ακόμη πιο έντονα τα προβλήματα που προκύπτουν κάθε καλοκαίρι που ο πληθυσμός πενταπλασιάζεται, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Χαλκιδικής να εύχονται να μην… αρρωστήσουν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα ασθενοφόρα που λειτουργούν στα κέντρα υγείας του νομού και στο νοσοκομείο Πολυγύρου είναι ελάχιστα, εξαιτίας κυρίως της έλλειψης διασωστών, και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του νομού αλλά και ούτε όλες τις αναγκαίες βάρδιες (πρωινή, απογευματινή, βραδινή). Άλλωστε, για να μπορέσει ένα ασθενοφόρο να λειτουργήσει σε 24ωρη βάρδια απαιτούνται 11 άτομα, αλλά στη Χαλκιδική συχνά τα ασθενοφόρα πηγαίνουν σε περιστατικά με μόλις ένα άτομο.

Μάλιστα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται να ξαναζήσουμε στιγμές με πολίτες να… φορτώνουν στις καρότσες αγροτικών οχημάτων τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία και πρέπει να διακομιστούν άμεσα σε κάποιο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Επιπλέον, φέτος δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ούτε καν για να εφαρμοστούν οι λύσεις-ασπιρίνη που χρησιμοποιούνταν έως και πέρσι και αφορούσαν σε μετατάξεις προσωπικού, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ή προσφορά εθελοντικής εργασίας από διασώστες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στους οποίους προσφέρονταν δωρεάν διαμονή και σίτιση.

«Η κατάσταση θα είναι χειρότερη από πέρσι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας κι ένα στο κέντρο υγείας Μουδανιών, καθώς και… μισό ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας του Αγίου Νικολάου. Και λέω μισό διότι το συγκεκριμένο κέντρο υγείας καλύπτεται από τους διασώστες του ΕΚΑΒ των Μουδανιών, οπότε άλλες φορές βγαίνει κάποια βάρδια κι άλλες όχι», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ένα ασθενοφόρο υπάρχει στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου κι ένα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου έχουν απομείνει μόνο δύο άτομα-πλήρωμα του ΕΚΑΒ, οπότε καλύπτεται μόνο μία βάρδια.

Καλούν το ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης
Την ίδια στιγμή, στη Χαλκιδική δεν υπάρχει αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο για το ΕΚΑΒ, και όποιος καλεί το «166» απαντά στην κλήση το κέντρο του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
«Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει ένα τροχαίο στην Ποτίδαια, θα δεχθεί τη σχετική κλήση το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Συνεπώς, αν τα ασθενοφόρα των Μουδανιών και της Κασσανδρείας βρίσκονται σε άλλο περιστατικό, τότε θα ξεκινήσει ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη. Τι μπορούν να κάνουν τότε οι συνάδελφοι; Ακόμη και με 150 χλμ. την ώρα να τρέξουν, θα χρειαστούν τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσουν στο περιστατικό. Και θα δεχτούν αναπόφευκτα την οργή των συγγενών», επισημαίνει ο κ. Γιαμουρίδης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ακόμη κι αν ένα ασθενοφόρο ξεκινήσει, για παράδειγμα, από το κέντρο υγείας Κασσανδρείας για να διακομίσει ασθενή στο νοσοκομείο Πολυγύρου, θα χρειαστεί 2-3 ώρες να πάει και να γυρίσει. Συνεπώς, αν στο διάστημα αυτό προκύψει και δεύτερο περιστατικό, δεν θα μπορεί να καλυφθεί.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ασθενοφόρο στη Σκιώνη, για να καλύπτει τον άξονα Χανιώτη-Σκιώνη, ένα στο Παλιούρι, από ένα στη Βουρβουρού, την Τορώνη και τον Μαρμαρά και φυσικά ένα στην Ουρανούπολη κι ένα στην Ιερισσό», λέει ο κ. Γιαμουρίδης.

Η κατάσταση είναι δύσκολη
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη δηλώνει στη «ΜτΚ» ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.
«Φέτος το καλοκαίρι δεν έχουμε ούτε επικουρικούς, ούτε είναι δυνατή, σύμφωνα με την κεντρική διοίκηση, η ενίσχυση της Χαλκιδικής με μετατάξεις. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 40 διασώστες από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες περιοχές δήλωσαν εθελοντική συμμετοχή για Χαλκιδική, αλλά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν κονδύλια που να μπορούν να δοθούν σε ξενοδόχους μέσω δήμων και περιφέρειας, ώστε να καλυφθούν η διαμονή και η σίτιση των εθελοντών διασωστών. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση και θα έχω και από βδομάδα επαφές για το θέμα αυτό», εξηγεί η κ. Ματσικούδη.

Σύμφωνα με την ίδια, στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας υπάρχει ένα ασθενοφόρο που καλύπτεται με μισό πλήρωμα από ΕΚΑΒ και μισό από προσωπικό του κέντρου υγείας σε 24ωρη βάση, στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου επί 24ωρου βάσεως λειτουργεί ένα ασθενοφόρο με προσωπικό του κέντρου υγείας, ενώ ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ λειτουργεί σε 24ωρη βάση στο κέντρο υγείας Μουδανιών κι ένα στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου. Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου υπήρξαν πολλές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Εκεί υπάρχει ένα ασθενοφόρο, αλλά δεν καλύπτει όλες τις βάρδιες.

Δανεικό ασθενοφόρο στην Καλλικράτεια
Χωρίς ασθενοφόρο είναι και το κέντρο υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας. Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να το ενισχύσει από τις 15 Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου με ένα δανεικό ασθενοφόρο, το οποίο και θα σταθμεύει στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας και θα κάνει περιπολίες. Μάλιστα, με τον τρόπο αυτό, ήδη καλύπτονται τα Σαββατοκύριακα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.