Τι προβλέπει ο νόμος

http://www.newsbeast.gr/files/temp/2C64E58AAB6D762B20C19BCF40D5AAFD.jpg
Την Κύπρο, την Αγγλία και την Γερμανία αφορούν – κυρίως- οι οδηγίες που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών στις Εφορίες αναφορικά με την κίνηση των διαδικασιών είσπραξης ληξιπροθέσμων οφειλών σε χώρες του εξωτερικού.

Το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους Εφόρους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την είσπραξη των χρεών και να κινηθούν ακόμη και εκτός συνόρων σε περίπτωση φορολογουμένων που εμφανίζονται να μην έχουν εισοδήματα την Ελλάδα, αλλά διαπιστώνεται η ύπαρξη εισοδημάτων ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Κύπρος, Αγγλία και Γερμανία είναι χώρες στις οποίες έχουν βγει πολλές ελληνικές καταθέσεις και έχουν γίνει αποδεδειγμένα αγορές ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί πλέον να βάλει στο χέρι αξιοποιώντας την Κοινοτική νομοθεσία.

Μετά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ με τον νόμο 4072/2012 που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο από την Βουλή η Ελλάδα ως αιτούσα αρχή δικαιούται να ζητήσει από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ενέργειες όπως αίτηση πληροφοριών, αίτηση κοινοποίησης, αίτηση είσπραξης ή λήψης εξασφαλιστικών μέτρων για υπόχρεους που είναι εγκαταστημένοι ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Οι δε Εφορίες μπορεί να το κάνουν αυτό με την αρωγή του Γραφείου Αμοιβαίας Συνδρομής του υπουργείου Οικονομικών .

Το πεδίο εφαρμογής του Ν. 4072/2012 περιλαμβάνει:

– Διοικητικές κυρώσεις, πρόστιμα, τέλη και προσαυξήσεις σχετικά με απαιτήσεις για τις οποίες είναι δυνατόν να ζητηθεί αμοιβαία συνδρομή που επιβάλλονται από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για την επιβολή των σχετικών φόρων ή δασμών ή για τη διεξαγωγή σχετικών διοικητικών ερευνών ή επιβεβαιώνονται από διοικητικά ή δικαστικά όργανα κατ’ αίτηση των προαναφερόμενων διοικητικών αρχών·

– Τέλη για πιστοποιητικά και συναφή έγγραφα που εκδίδονται στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών οι οποίες αφορούν φόρους και δασμούς·

– Τόκους και δαπάνες που συνδέονται με τις απαιτήσεις για τις οποίες είναι δυνατόν να ζητηθεί αμοιβαία συνδρομή σύμφωνα με την παράγραφο 1 ή τα στοιχεία α’ ή β’ της παρούσας παραγράφου.

Οι διατάξεις του 4072/2012 δεν ισχύουν για υποχρεωτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης πληρωτέες προς το κράτος – μέλος ή προς τα ιδρύματα κοινωνικών ασφαλίσεων δημοσίου δικαίου, οφειλές συμβατικής φύσης, όπως για την παροχή κοινωφελών υπηρεσιών, αλλά και ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο ποινικής δίωξης.

Κατόπιν αιτήσεως της Ελλάδας τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να κοινοποιούν στον αποδέκτη όλα τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, που αναφέρονται σε απαίτηση ή στην είσπραξή της. Κατόπιν αιτήσεως της Ελλάδας η αποδέκτρια αρχή θα υποχρεούται να εισπράττει απαιτήσεις, οι οποίες αποτελούν το αντικείμενο του εγγράφου που επιτρέπει την εκτέλεση της είσπραξης.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δύναται να υποβάλει αίτηση είσπραξης, εάν και εφόσον η απαίτηση ή ο τίτλος που επιτρέπει την εκτέλεσή της στα ελληνικά εδάφη αμφισβητείται στο εν λόγω κράτος – μέλος.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.