Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Ασπίδα» κατά της Αλτσχάιμερ ο καφές

Ιούνιος 9th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Μερικά φλιτζάνια την ημέρα φάνηκε να προστατεύουν από την εμφάνιση της νόσου

«Ασπίδα» κατά της Αλτσχάιμερ ο καφές

Καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών των πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριδας και του Μαιάμι, στις ΗΠΑ, τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα προσφέρουν προστασία ενάντια στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Βουτιά» στον εγκέφαλο

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 124 άτομα ηλικίας από 65 έως 88 ετών. Για ένα διάστημα από δύο έως τεσσάρων ετών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα καφεΐνης – με κύρια πηγή τον καφέ – στο αίμα των εθελοντών αλλά και τη νοητική τους υγεία.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα καφεΐνης στα άτομα που εμφάνισαν κάποια στιγμή τη νευροεκφυλιστική νόσο ήταν κατά 51% χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα των υπολοίπων. Είδαν επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση ατόμων που είχαν ήδη εμφανίσει κάποια σημάδια άνοιας, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να φρενάρει την εξέλιξη της νόσου.

«Ο καφές φάνηκε να αποτελεί μια σημαντική – αν όχι την αποκλειστική – πηγή καφεΐνης και να οδηγεί στη σταθερότητα της νοητικής υγείας των ασθενών» αναφέρουν οι επιστήμονες. «Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα ατόμων που εμφάνιζαν ήπια νοητική φθίση κατά το ξεκίνημα της τετραετούς αξιολόγησής μας, έδειξαν να φρενάρουν την εξέλιξη της νόσου» προσθέτουν.

Λίγα φλιτζάνια καφέ «διώχνουν» την άνοια;

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια, είχαν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα γύρω από την προστατευτική δράση του καφέ ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών η οποία δείχνει ότι η πρόσληψη καφεΐνης/κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης άνοιας ή το φρενάρισμα της εξέλιξής της σε άτομα που ήδη πάσχουν από αυτήν» εξηγούν χαρακτηριστικά.

Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα με επίπεδα καφεΐνης στο αίμα τους που άγγιζαν τα 1200ng/ml – ποσότητα που αντιστοιχεί σε μερικά φλιτζάνια καφέ – προστατεύονταν από την εμφάνιση της Αλτσχάιμερ.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Χιούζ από τη Βρετανική Εταιρεία για την νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Society UK) έσπευσε να σχολιάσει: «Πρόκειται για μια μελέτη με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο καλό θα ήταν να μη βιαστούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το «κλειδί» είναι να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα συγκεκριμένα ευρήματα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του βρετανικού ερευνητικού οργανισμού Alzheimers Research, Σάιμον Ρίντλει, στην παρούσα φάση οι επιστήμονες βρίσκονται στο στάδιο του «παζλ». «Έχουμε μαζέψει πολλά κομμάτια αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πως συνδέονται μεταξύ τους».

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 9th, 2012 at 21:51 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply