Την Τετάρτη 6 Ιουνίου και την Τρίτη 5 Ιουνίου διοργανώθηκε με επιτυχία η πρώτη διήμερη δράση της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης, δημιουργικότητας και καινοτομίας με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», από το πρόγραμμα που υλοποιεί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία « future Library» με την χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Με την αισθαντική αφήγηση της η συγγραφέας του βιβλίου «Χρονοταξίδι στα ίχνη των ελεφάντων», Μαίρη Τζάγια, καθήλωσε σε κατανυκτική ακρόαση τους 180 μαθητές του διημέρου και μας ταξίδεψε σ’ ένα ταξίδι διακοσίων εκατομμυρίων χρόνων στο παρελθόν της Γης. Ένα ταξίδι στην εξέλιξη των προβοσκιδωτών, μέχρι την εμφάνιση του σημερινού ελέφαντα.

Πρωτοποριακή ήταν η διαμόρφωση της χρονογραμμής, που έγινε από ομάδες μαθητών, με την βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων Ταρλατζή Θεολογίας, Κοπάνου Γεωργίας και των δασκάλων. Τα παιδιά ζωγράφισαν τους προγόνους του ελέφαντα, χρωμάτισαν την χρονογραμμή, πρόσθεσαν πινελιές από το φαντασιακό τους κόσμο για το περιβάλλον των διάδοχων εποχών και πρόσθεσαν τύπου κολάζ απεικονίσεις των ενδεικτικών ειδών θηλαστικών  των παλαιοντολογικών χρόνων.

Ο ενθουσιασμός και οι εκδηλώσεις των παιδιών στο τέλος της δημιουργικής παρουσίασης πιστοποιούν την επιτυχία της διοργάνωσης και συνηγορούν στο συμπέρασμα, ότι οι εικόνες από τη συμμετοχική δημιουργία τους θα μείνουν ανεξίτηλες σ’ ένα άλλο  ταξίδι, στο ταξίδι της μνήμης που έρχεται από το μέλλον.

Τον πρόλογο και την εισαγωγή των καινοτόμων εκδηλώσεων έκανε ο προϊστάμενος Ζαγκανίκας Σίμος.

Στην στήριξη των εκδηλώσεων του διημέρου υπήρχε η εθελοντική συνεισφορά από φίλες της Βιβλιοθήκης, την Σοφία Μηλιώνη, Χρυσούλα Βασιλειάδου, Φαρμάκη Θάλεια. Ο Γιώργος Κοκώνης συνέβαλλε με τις τεχνικές του γνώσεις στο στήσιμο των παρουσιάσεων.

Η επιτυχία είναι συνυφασμένη και με τη θετική και άμεση συγκατάθεση του Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθυντών των Σχολείων όπως και με τη συνεισφορά των μηχανημάτων προβολής από το Πρώτο Δημοτικό Σχολείο και τη διευθύντριά του Αναγνώστου Έφη.

Με τις υποδείξεις της future Library κάναμε ένα συμμετοχικό ταξίδι σε διαδικασίες που απελευθερώνουν την φαντασία, οξύνουν το νου και δίνουν νέα διάσταση στη έννοια της ανάγνωσης και της μάθησης.

 

 

 

Ο Προϊστάμενος

 

 

Ζαγκανίκας Σίμος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Διεύθυνση: 13ης Οκτωβρίου 27

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.