Σε τεντωμένο σχοινί τα έσοδα του κράτους

Νέα μαύρη τρύπα ύψους 600 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό άνοιξε η προεκλογική χαλάρωση του κράτους. Ειδικά τον Μάιο «έλειψαν» έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του Τέλους Ακινήτων που αναβλήθηκε για να αποφασίσει για την τύχη του η επόμενη εκλεγμένη κυβέρνηση.

Παράλληλα οι παρατάσεις στην υποβολή δηλώσεων φέρνουν πιο πίσω την είσπραξη φόρων καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ούτε το 10% των φορολογουμένων (λιγότεροι από 500.000 από συνόλου 5,5 εκατ. ευρώ). Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται δε πως ελάχιστοι θα σπεύσουν οικειοθελώς να πληρώσουν τους φόρους τους πριν την 17η Ιουλίου, παρά τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει για την αναγκαιότητα είσπραξης των φόρων.

Ασφαλή εικόνα όμως για την πορεία εσόδων του Μαΐου θα μορφώσουν μετά τις 10 Ιουνίου, αφού φανούν και οι πληρωμές που έχουν γίνει σε τράπεζες και οι οποίες από φέτος προβλέπεται εκ του νόμου να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση τα στοιχεία που καταφτάνουν για τα έσοδα που συλλέγουν απευθείας οι εφορίες πάντως, η τάση είναι να φτάσει η υστέρηση μέχρι και στο 1,3 δισ. ευρώ, έως στο τέλος του χρόνου!

Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος. Από τα πρώτα εκκαθαριστικά των δηλώσεων εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου προβλέπει να εισπράξει συνολικό φόρο (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) ύψους 300.000.000 ευρώ. Παράλληλα, ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει φορο-κυνηγητό, δίνοντας προτεραιότητα σε «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, σε οφειλές δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τον τελευταίο χρόνο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται πάντως λόγω της εντεινόμενης ύφεση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.