Προς το παρόν διαγωνίζονται στο ποιος θέλει περισσότερο την τηλεμαχία!

Με εκατέρωθεν διαρροές, για το ποιος επιθυμεί περισσότερο από τον άλλον ένα ντιμπέιτ, πραγματοποιούνται οι πρώτες επαφές των επιτελείων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την διεξαγωγή της πρώτης «μονομαχίας» των βασικών διεκδικητών της πρωθυπουργίας, η οποία φαίνεται να οδεύει για την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουνίου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί έναν εφ’ όλης της ύλης και ελεύθερο τηλεοπτικό διάλογο, εκφράζουν όμως την επιφύλαξή τους για το αν ισχύει το ίδιο και για το στρατόπεδο της ΝΔ. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι οι συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά επιδιώκουν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις διεργασίες προκειμένου να ακυρωθεί ο δημόσιος διάλογος. Πέραν αυτών, εξηγούν ότι δική τους επιθυμία είναι το ντιμπέιτ να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια που διεξάγονταν τις τελευταίες φορές και να γίνει διάλογος όπου ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να απαντά απευθείας στον συνομιλητή του ή ακόμα και να τον διακόπτει.

Από την άλλη πλευρά, η Συγγρού υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά που ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ και μιλά για «ανυπόστατες διαρροές, απ’ όπου κι αν προέρχονται, ότι δήθεν ο κ. Σαμαράς δεν θέλει το διάλογο»

Πάντως, το γεγονός ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των δύο κομμάτων βρίσκονται πολύ κοντά και η διαφορά τους στα όρια του στατιστικού λάθους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα ενδεχόμενο ντιμπέιτ ενδεχομένως και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθούν τα βασικά σημεία της ατζέντας με την οποία θα προσέλθουν στον πιθανό διάλογο Σαμαράς και Τσίπρας και θα συγκεντρώσουν τα εκατέρωθεν πυρά. Συγκεκριμένα:

ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις του Μνημονίου όπως το λειτουργικό κομμάτι σιδηροδρόμων, συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων. Στόχος, η μείωση ελλείμματος, αποφυγή περικοπών μισθών και συντάξεων Πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων των στρατηγικής σημασίας δημόσιων οργανισμών που πέρασαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και σταδιακή επαναφορά, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικών επιχειρήσεων όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, μέσα μεταφοράς κ.α.
ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Όχι σε άλλες οριζόντιες περικοπές. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων ΕΛ.ΑΣ και πιλότων Πολεμικής Αεροπορίας. Επέκταση επιδόματος ανεργίας σε 2 έτη, καταβολή του και σε αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έβαλαν λουκέτο. Επαναφορά μετενέργειας στα προηγούμενα χρονικά όρια. Πάγωμα μισθών στα σημερινά επίπεδα εως ότου υπάρξει νέα συμφωνά εργαζόμενων – εργοδοτών. Κατάργηση του νόμου που μείωσε κατώτατο μισθό, επιδόματα ανεργίας, μητρότητας. Επαναφορά κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ και επιδόματος ανεργίας σε 461,5 ευρώ. Επέκταση καταβολής επιδόματος ανεργίας σε 2 έτη. Άμεσο πάγωμα περικοπών δημόσιων δαπανών, μισθών και συντάξεων, άρση κατάργηση μετενέργειας και επαναφορά της υποχρεωτικής επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Αύξηση μισθών με ρυθμό ανάλογο με αυτόν της ανόρθωσης της χώρας.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Επαναδιαπραγμάτευση για πάγωμα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και αποκατάσταση χαμηλών συντάξεων, επιδομάτων. Αποκατάσταση ζημιάς που υπέστησαν ασφαλιστικά ταμεία και φυσικά πρόσωπα από «κούρεμα». Σταδιακή άνοδο αφορολογήτου ορίου, μείωση φορολογικών συντελεστών και αντικατάσταση χαρατσιού με διευρυμένο ΕΤΑΚ Ακύρωση Μνημονίου και εφαρμοστικών νόμων και επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης. Νέα αναδιαπραγμάτευση χρέους για δραστική του μείωση ή μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών τόκων έως ότου διαμορφωθεί σταθερότητα της οικονομίας. Το ύψος εξυπηρέτησης χρέους να συνδεθεί με τον ρυθμό ανάπτυξης οικονομίας. Ευρωπαϊκή λύση.
ΔΑΝΕΙΑ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ρύθμιση τρόπου αποπληρωμής δανείων νοικοκυριών έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος. Οσοι έχασαν δουλειά ή επιχείρηση να πληρώνουν μόνο τόκους για 2 ή 3 έτη. Αναστολή συνεπειών Τειρεσία για ενταγμένους στο σύστημα τα 2 τελευταία έτη. Ρευστότητα στην αγορά μετά την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανάλογα με την μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου. Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση τραπεζών  που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ Σταδιακή αύξηση αφορολογήτου από 5.000 σε 8.000 ευρώ έως ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία και σε 10.000 ευρώ την επόμενη χρονιά. Αντικατάσταση χαρατσιού ΔΕΗ με διευρυμένο ΕΤΑΚ, μείωση φόρου σε επιχειρήσεις στο 15% από το 2013, 9% ΦΠΑ σε εστίαση, σταδιακή μείωση από 23% σε 19% του ΦΠΑ. Σταδιακή μείωση φορολογικού συντελεστή από 45% σε 32% στα φυσικά πρόσωπα. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος. Κατάργηση όλων των χαρατσιών για μικρομεσαία εισοδήματα. Σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ελαχιστοποίηση του σε διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα κ.α). Καθολικό περιουσιολόγιο και δήμευση περιουσίας για όσους κάνουν ψευδείς δηλώσεις, προσαρμογή φορολογικών συντελεστών στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεξέταση των 58 φοροαπαλλαγών για ναυτιλία

 

Χρήστος Μπόκας, Σπύρος Γκουτζάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.