«Ανάσα» για τους καρκινοπαθείς και άλλους βαρέως πάσχοντες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι ασθενείς με βαριές παθήσεις αλλά και η… υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ογκολογικά φάρμακα.

Η εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για την αγορά των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος, αναμένεται να οδηγήσει στην ομαλοποίηση της δραματικής κατάστασης που είχε προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τη χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων στους ασθενείς.

Ύστερα από συμφωνία του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, κ. Χρήστου Κίττα με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες έχουν και το μερίδιο του λέοντος στη διακίνηση των ογκολογικών σκευασμάτων , οι καρκινοπαθείς θα εξυπηρετούνται πλέον κανονικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών (μέσω του ΕΟΠΥΥ). Το ποσό του ΕΟΠΥΥ θα καλύψει τις τρέχουσες παραγγελίες φαρμάκων αλλά και πρόσφατα χρέη του Οργανισμού προς τις εταιρίες.

Με δεδομένο πάντως ότι η μέση μηνιαία δαπάνη του συστήματος υγείας της χώρας μας για τα ογκολογικά φάρμακα των Ελλήνων ασθενών είναι περίπου 17 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ποσό που διαθέτει –και θα εκταμιεύσει σταδιακά- ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει επαρκώς μόνο τον τρέχοντα μήνα, μέχρι και τη σύγκληση της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Η εξασφάλιση των χρημάτων για τις αποπληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους οφειλέτες του, Δημόσιο και ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και οι φαρμακευτικές εταιρίες, θα είναι το μείζον θέμα στο χώρο της υγείας που θα κληθεί να διαχειριστεί με απτές και αποτελεσματικές λύσεις η επόμενη κυβέρνηση.

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Υγείας και Οικονομίας, κκ. Χρήστος Κίττας και Γιώργος Ζαννιάς, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο πεδίο της υγείας προκειμένου να αποτρέψουν μοιραίες επιπτώσεις της κρίσης στους Έλληνες ασθενείς.

Σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκληθεί νέα σύσκεψη με θέμα τα ποσά που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία είναι εφικτό να καταβληθούν σε προμηθευτές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, σε εργαζόμενους ιατρούς φυσικοθεραπευτές και νοσοκομεία.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.