Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αλβανία: Απέτυχε για δεύτερη φορά η εκλογή νέου πρέδρου

Ιούνιος 5th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων

Τα δύο μεγάλα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατέληξαν το βράδυ της Κυριακής στην εξεύρεση αποδεκτού υποψηφίου για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα που διήρκεσαν περίπου 2 ώρες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο αρχηγός του κράτους εκλέγεται με τα 2/3 των 140 βουλευτών στους 4 πρώτους γύρους.

Αν αποτύχει η εκλογή, διεξάγεται πέμπτος και τελευταίος γύρος στον οποίο για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, δηλαδή την υποστήριξη των 71 βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΕΕ και ΗΠΑ να πιέσουν τα πολιτικά κόμματα μέσω των αντίστοιχων πρεσβευτών τους στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού και Etore Sequi, για να επιτευχθεί η εκλογή προέδρου μέσα από το διάλογο και μια ευρεία συναίνεση.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η τρέχουσα κρίση δεν επιλυθεί, η χώρα κινδυνεύει να χάσει για τρίτη φορά την ευκαιρία να εξασφαλίσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

 

This entry was posted on Τρίτη, Ιούνιος 5th, 2012 at 22:14 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply