Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο – τέσσερις φορές ανά δυόμισι αιώνες – θα ζήσουμε στις 6 Ιουνίου
Ευκαιρία ζωής θα είναι η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο, που στην Ευρώπη και την Ελλάδα θα είναι ορατή κατά την τελευταία φάση του ταξιδιού της, τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου. Όσοι δεν στρέψουν εκείνη την ώρα τα μάτια τους προς τον ουρανό θα πρέπει να περιμένουν άλλα 105 χρόνια μέχρι να επαναληφθεί το φαινόμενο, δηλαδή το 2117.

Στις 6 το πρωί της 6ης Ιουνίου, μόλις ο Ηλιος ανατείλει, η Αφροδίτη θα έχει ήδη ευθυγραμμιστεί μαζί του και μάλιστα θα βρίσκεται μέσα στον δίσκο του. Για τις επόμενες δύο ώρες θα κινείται δυτικά μπροστά από τον Ηλιο μέχρι να χαθεί τελείως από τα μάτια μας.

Η διάβαση της Αφροδίτης, που θα μοιάζει με μια μικρή σκοτεινή κουκκίδα με φόντο τη φωτεινή επιφάνεια του Ηλιου, είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που παρατηρείται τέσσερις φορές κάθε 243 χρόνια. Σε αντίθεση με τις ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις που λίγα πράγματα έχουν να προσθέσουν στην επιστημονική γνώση, η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο που θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να επαληθευτούν τεχνικές εντοπισμού πλανητών στο μακρινό Διάστημα.

Το γιατί, μας το εξηγεί η δρ Σούζαν Εγκρέιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Το φως ενός αστεριού είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από εκείνο που αντανακλά ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω του. Επομένως το να παρατηρήσει κανείς έναν πλανήτη γύρω από ένα αστέρι που βρίσκεται αρκετά έτη φωτός μακριά μας είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα. Και το να χρησιμοποιήσει κανείς το φως του πλανήτη για να αναλύσει τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, ώστε να καταλάβει αν μπορεί να είναι κατοικήσιμος ή όχι, είναι κάτι ακόμα πιο δύσκολο αφού το φως του αστεριού επισκιάζει εκείνο του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε ότι η διάβαση της Αφροδίτης θα μας διδάξει πολλά πράγματα».

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα μόλις η τροχιά της Αφροδίτης ευθυγραμμιστεί με εκείνη της Γης, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Αυτό συμβαίνει τέσσερις φορές κάθε περίπου δυόμισι αιώνες και οι φορές αυτές χωρίζονται σε δύο ζεύγη των οκτώ ετών. Το 2004 είχε συμβεί πάλι και ήταν θέαμα πρωτόγνωρο για όσους το είδαν.

Μάλιστα, λέγεται ότι μόνο έξι τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί (αν και υπάρχουν εικασίες ότι η διάβαση της Αφροδίτης είχε γίνει αντιληπτή από αρχαίους έλληνες αστρονόμους).

Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.