Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου

Ιούνιος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το σκάκι της επόμενης ημέρας με τα κυβερνητικά συνοικέσια

Δύο βασικές εκδοχές με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο υπάρχουν με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, άλλωστε υπάρχει μια γραμμή ανάλυσης που λέει ότι ο δικομματισμός δύσκολα μπορεί να πάει χειρότερα από την 6η Μαΐου.

Η εφημερίδα τα Νέα, καταγράφει τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικής συγκατοίκησης διαφόρων συνδυασμών κομμάτων. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ΝΔ ενισχύεται από ψηφοφόρους που έχουν ενεργοποιηθεί από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Η ΝΔ ανασυντίθεται πολιτικά, ενώ η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννη ενισχύει τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Κάπως έτσι, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να έρθει ξανά πρώτο με καλύτερο ποσοστό. Αν το ΠΑΣΟΚ πάει στα ίδια ή πάει λίγο καλύτερα, τότε έχουμε το εξής σενάριο. Ένα άθροισμα ποσοστών κοντά στο 40% που να δίνει συνολικά πάνω από 160 βουλευτές. Με στήριξη Κουβέλη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γίνεται ευρύτερη.

Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσουν στην πράξη οι προσωπικές ισορροπίες στο τρίγωνο Σαμαρά – Μπακογιάννη – Βενιζέλου. Ντόρα και Βαγγέλης έχουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους κάτι που δεν μοιράζονται με τον Αντώνη. Αντιθέτως, ο Φώτης Κουβέλης είναι συμβατός με όλους.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ κρίσιμο είναι αν θα μπουν στελέχη του στην κυβέρνηση.

Αν όμως έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δώσει στήριξη με κόκκινη γραμμή σε πολιτικές που να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ;

Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται, σύμφωνα και με νέες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα υπέρ του να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Υπάρχει επίσης το ΚΚΕ- που δεν είναι σαφές αν θα στήριζε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, η ΔΗΜΑΡ έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Εφόσον βγαίνει η αριθμητική, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δεν είναι απίθανη. Εκτός αν την τορπιλίσει, ιδίως σε ό,τι αφορά συμμετοχή της Ιπποκράτους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όμως προκύψει τέτοια κυβέρνηση τι θα γίνει; Η ΕΕ είναι τυπικά υποχρεωμένη να έρθει σε επαφή μαζί της. Πολιτικό πρόσωπο με υψηλή νομική εμπιστοσύνη επισημαίνει ότι η διαρκής επίκληση του «pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) παραπέμπει στο άρθρο 6 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Μια άρνηση εφαρμογής του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ ή η ακύρωση ορισμένων εκτελεστικών του νόμων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί παραβίαση του άρθρου 6. Οπότε σε αυτή θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια αποβολή της Ελλάδας. Άρα η νομική επιχειρηματολογία ότι «δεν υπάρχει νομικός τρόπος να μας βγάλουν» δεν είναι απολύτως βάσιμη.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 2nd, 2012 at 13:42 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 response about “Τα σενάρια της 18ης Ιουνίου”

 1. Σιόρος said:

  Πιθανά σενάρια την επόμενη ημέρα των εκλογών.
  Α) Πρώτη η Νέα Δημοκρατία: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΑΣΟΚ κ.τ.λ, χωρίς την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, μερικούς μήνες διακυβέρνησης και την ανατρέπει ο λαός.
  Β) Πρώτη η Νέα Δημοκρατία: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΣΟΚ κ.τ.λ, με την ανοχή ή και συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, δύο (2) χρόνια διακυβέρνησης με συνεχόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων, και σταδιακές παραχωρήσεις της ανεξαρτησίας μας. Εξέγερση των Ελλήνων και πτώση της κυβέρνησης.
  Γ) Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ: Σχηματίζει κυβέρνηση με τσόντες ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, δύο χρόνια διακυβέρνησης με συνεχόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων, και σταδιακές παραχωρήσεις της ανεξαρτησίας μας. Φανερώνεται πια ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί εξέγερση με μη προβλέψιμες εξελίξεις.
  Επιλέξτε τι σας βολεύει.

Leave a Reply