Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αρθούρος Ζερβός: διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης ρευστότητας

Ιούνιος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Tον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρισμού αντιμετωπίζει φέτος η Ελλάδα αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο κ. Ζερβός επισήμανε πως το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μπλοκάρει το σύστημα και, εάν το θέμα δεν διευθετηθεί, τότε μπορεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Ο ΛΑΓΗΕ, λόγω των χρεών του, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει τη δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας.

Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στη λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ.

Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός, μια ένεση ρευστότητας περίπου 300-400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα εξάλειφε τον κίνδυνο έλλειψης ενέργειας, το πρόβλημα είναι ωστόσο ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου.

www.econews.gr

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 2nd, 2012 at 20:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply