Μια πρωτεΐνη, που φαίνεται ότι θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εξετάσεων και θεραπειών για τον καρκίνο του προστάτη, ανακάλυψαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η πρωτεΐνη παράγεται από το γονίδιο PRKCZ, το οποίο, σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, παίζει σημαντικό ρόλο στον επιθετικό καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην επιθεώρηση «British Journal of Cancer», αυτή τη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια εκδοχή αυτού του γονιδίου παράγει μια πρωτεΐνη μόνο στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης για τον έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας, ίσως και ως στόχος μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ωστόσο οι ειδικοί φοβούνται ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνει πρώτος σε συχνότητα, τουλάχιστον σε χώρες όπου το κάπνισμα έχει μειωθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωσή του παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία, αυξάνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών. «Εντοπίσαμε μια αλληλουχία του γονιδίου PRKCZ στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη, η οποία εκφράζεται ανεξάρτητα από την κανονική.

Η πρωτεΐνη που παράγεται από αυτό το γονίδιο περιέχει μια μοναδική ενεργό δράση» εξηγεί ο καθηγητής Κρις Φόστερ στην εφημερίδα «Daily Mail». «Τώρα πρέπει να ανακαλύψουμε τον ρόλο που παίζει αυτή η πρωτεΐνη στον καρκίνο του προστάτη. Αν ενθαρρύνει την επιθετικότητα της ασθένειας, τότε ίσως καταφέρουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα και να μειώσουμε τα αποτελέσματά της».

Σύμφωνα με τη δρα Τζούλι Σαρπ, από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research UK, η παραπάνω έρευνα ανοίγει νέους ορίζοντες για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και δείχνει ότι τα αποτελέσματά της μπορούν πραγματικά να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν. «Η νέα έρευνα ρίχνει φως στις γενετικά σύνθετες μορφές καρκίνου, προσφέροντας καλύτερη κατανόηση, που θα οδηγήσει στη θεραπεία», είπε.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.