Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη και οι δεύτεροι στον κόσμο σε εργατοώρες

Πρώτοι στην Ευρώπη και δεύτεροι στον κόσμο οι Ελληνες εργαζόμενοι σε ώρες απασχόλησης Αποστομωτική απάντηση στην Ανγκελα Μέρκελ και στους υπόλοιπους επικριτές μας που μας χαρακτηρίζουν… τεμπέληδες, δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης: Από τα στοιχεία του προκύπτει ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη και οι δεύτεροι στον κόσμο σε εργατοώρες και μάλιστα δουλεύουμε 600 ώρες τον χρόνο περισσότερο από τους Γερμανούς!

Πιο αναλυτικά, τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι ο μέσος Ελληνας εργαζόμενος απασχολείται 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας με την επίδοση αυτή την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει 1.408 ώρες τον χρόνο. Δηλαδή, ο μέσος Ελληνας εργαζόμενος δουλεύει 40% περισσότερο (ή 600 ώρες για την ακρίβεια) μέσα σε έναν χρόνο σε σύγκριση με τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο!

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεγάλη διαφορά στις ώρες εργασίας ανάμεσα σε Ελληνες και στους υπολοίπους Ευρωπαίους οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι και εργάζονται πολλές ώρες, στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων μερικής απασχόλησης, όπως και στις περισσότερες ημέρες άδειας συγκριτικά με την Ελλάδα.

Οι Ελληνες, πρωταθλητές εργασίας!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ως οι πιο εργατικοί εργαζόμενοι αναδεικνύονται οι Κορεάτες με 2.193 ώρες τον χρόνο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Ολλανδοί με 1.377 ώρες.

ΟΟΣΑ
Οι Γερμανοί απολαμβάνουν 4 εβδομάδες περισσότερη άδεια από τους Ελληνες

Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγάλη διαφορά στις εργατοώρες μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πασκάλ Μαριάνα, διευκρινίζει ότι, αν κοιτάξουμε μόνο την πλήρη απασχόληση των μισθωτών, οι Ελληνες συνεχίζουν να εργάζονται σχεδόν 10% περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς. Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν περισσότερες διακοπές, αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας – κατά μέσο όρο 4 εβδομάδες περισσότερο από τους Ελληνες.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.