Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στάση πληρωμών! Δεν υπάρχει σάλιο!

Μάιος 31st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δεν είναι μέρος ενός σεναρίου τρόμου από το μέλλον. Είναι αυτό που σήμερα συμβαίνει στην αγορά. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, προτιμώντας να κρατήσουν στην άκρη και για ώρα ανάγκης τα όποια ευρώ έχουν στην διάθεσή τους. Αλλά και το κράτος έχει σταματήσει εδώ και καιρό να πληρώνει. Ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην αφάνεια, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Αν το κράτος δεν αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να επιστρέφει το ΦΠΑ, πως θα κινηθεί χρήμα στην αγορά. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για παράδειγμα, εκτελούν τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές, δίχως να παίρνουν στο ακέραιο τα χρήματα που τους οφείλει το δημόσιο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να πληρώνουν τα καύσιμα και να είναι συνεπείς στα δρομολόγιά τους.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στο χώρο της ενέργειας. Μέσα στο καλοκαίρι οι καταναλωτές είναι πιθανό να ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα στάνταρ των τελευταίων δεκαετιών.

Για τις κατασκευές ας μη συζητάμε καλύτερα. Ο κλάδος έχει πεθάνει προ πολλού. Απλά, ξέχασαν να ενημερώσουν σχετικά τους μετόχους των εταιρειών.

Κι ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Χιλιάδες επιχειρήσεις στενάζουν αυτή την στιγμή, καθώς καλούνται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όταν το κράτος δεν είναι συνεπές στις δικές του υποχρεώσεις απέναντί τους.

Δεν ξέρουμε τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι, τότε κι άλλες επιχειρήσεις θα κλείσουν, στερώντας την αγορά εργασίας από χιλιάδες θέσεις. Το σπιράλ της ύφεσης συνεχίζει την χαμηλή του πτήση και απειλεί να πνίξει και τις τελευταίες υγιείς επιχειρήσεις που συνεχίζουν να αντιστέκονται και να μένουν ακόμη σε λειτουργία.

Η στάση πληρωμών είναι ήδη γεγονός. Τα τυπικά μένουν μόνο για να πιστοποιηθεί ο θάνατος της ελληνικής Οικονομίας. Λεφτά δεν υπάρχουν. Και δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε στο μέλλον, αν δεν συνεχιστεί η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε και οι πολίτες μπορούν να αντέξουν νέους φόρους για να βρεθούν έτσι οι πόροι που λείπουν. Όσοι σκέφτονται ότι θα βγάλουν κάποιο διάταγμα και θα μαζέψουν τα χρήματα που θα τους λείπουν στο τέλος Ιουνίου για τους μισθούς και τις συντάξεις, κάνουν λάθος. Όπως θα το έλεγε και ο κ. Λοβέρδος, «δεν υπάρχει σάλιο»…

Θανάσης Μαυρίδης

This entry was posted on Πέμπτη, Μάιος 31st, 2012 at 22:14 and is filed under ΑΡΘΡΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply