Πολλοί λένε, και έχουν δίκαιο ότι,  ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ…ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ   Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας και σε μία εποχή που ιδανικά και αξίες απαξιώνονται, οφείλουμε να θυμόμαστε.

Όταν μιλάμε για  Ελλάδα, Ρωμιοσύνη και για την Κωνσταντινούπολη, μιλάμε για την Ιστορία της Ανθρωπότητας. Ο  τιτάνιος αγώνας που έδωσε για αιώνες η Βυζαντινή αυτοκρατορία, κράτησε τον ισλαμισμό και τον τουρκισμό  έξω από την Ευρώπη, μακριά από τη Δύση.  Εκτός αυτού, οι Έλληνες λόγιοι που αποδήμησαν στη Δύση, την αφύπνισαν από  το μεσαιωνικό της λήθαργο και φέρανε με τις γνώσεις τους την Αναγέννηση. Για πολλούς, η  άλωση της Πόλης κατέστησε τον Ελληνισμό παγκόσμιο, όχι μόνον τον αρχαίο αλλά και τον νεοελληνικό.

Ο Άγγλος Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν  έχει γράψει: «… όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι κληρονόμοι του Χριστιανικού πολιτισμού οφείλουμε να ενθυμούμε­θα με ευγνωμοσύνη την Αυτοκρατορία, η οποία έσβησε προ μισής χιλιετηρίδας…».

Δυστυχώς, η διχόνοια και οι αχαλίνωτες φιλοδοξίες των τελευταίων κυρίως αυτοκρατό­ρων, αλλά και η πεποίθηση τους ότι, σε περίπτωση ανάγκης η Δύση θα βοηθούσε, οδήγησαν στη μοιραία καταστροφή της Κωνσταντινούπολης.

Η Κωνσταντινούπολη, αφού διέγραψε μια πορεία 1.123 ετών, έπεσε την αποφράδα εκείνη Τρίτη. Έπεσε μετά το «όχι»  του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και την ηρωική αντίσταση 54 ημερών.

Η Αιώνια Πόλη, η «πασών των Πόλεων Κεφαλή», η «Κωνσταντίνου Πόλις»: «ε ά λ ω!».

Η άρνηση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου να παραδώσει την Πόλη και ο θάνατός του με το σπαθί στο χέρι, είναι μια ιστορική συνέχεια και συνέπεια της αντίδρασης  μας στις δύσκολες καταστάσεις.

Αυτή η πνευματική δύναμη του λαού σφραγίζει την αιωνιότητα, τον πολιτισμό και το μεγαλείο του διαχρονικά και ανεξίτηλα.

Αυτές οι αξίες, αυτή η αγάπη για την πατρίδα και αυτή η αφοσίωση στην πίστη διαπότισαν 400 χρόνια αργότερα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους επαναστάτες του 1821 στον αγώνα τους για την ελευθερία.

Εμείς όλοι, αλλά και τα παιδιά μας κυρίως, θα πρέπει όχι μόνο απλά, να θυμόμαστε τις μεγάλες στιγμές τις ιστορίας μας και τους σπουδαίους προγόνους μας, αλλά θα πρέπει να πορευόμαστε υπερήφανοι που ποτέ δεν λυγίσαμε και ποτέ δεν υποταχθήκαμε.

Ο Λεωνίδας και οι τριακόσιοι, ο Κων/νος Παλαιολόγος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και άλλοι πολλοί Έλληνες  μας δίδαξαν ότι, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην πορεία μας, εμείς μπορούμε και πρέπει να προχωράμε μπροστά με το κεφάλι ψηλά.

ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΗ…ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ, όποιος όμως γνωρίζει την ιστορία μας, κατέχει  το “Θεοφύλακτο Τείχος” έναντι κάθε επίθεσης από όπου και αν πορεύεται.

«Συγχώρεσέ με Κύριε»,  «Συγχώρεσέ με και δώσε μου ανδρείο τέλος»                   ήταν τα λόγια του τελευταίου αυτοκράτορα,  λόγια……….μιας ιστορίας δίχως τέλους. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.