Σε ένα ενδιαφέρον αλλά λογικό εύρημα πέφτουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς κάποιου φορολογούμενου που είναι ύποπτος για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Τα κρυφά εισοδήματα τα έτη μετά το ξέσπασμα της κρίσης είναι σημαντικά μειωμένα. Μάλιστα πολλοί από τους ελεγχόμενους δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τα ποσά των φόρων και προστίμων που τους επιβάλλουν για τα μαύρα εισοδήματα από τα έτη της «ευημερίας» καθώς πλέον η κρίση, όπως υποστηρίζουν, τους έχει πτωχεύσει.

Το ΣΔΟΕ έχει αποστείλει προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αίτημα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών περίπου 5.000 φυσικών προσώπων. Ο έλεγχος συνήθως αφορά στα τελευταία πέντε έτη δηλαδή από το 2005 έως και το 2010. Οι τράπεζες ανταποκρίνονται, όπως τονίζουν στελέχη του Σώματος, με μεγάλη καθυστέρηση στα σχετικά αιτήματα. Όταν όμως αποστέλλουν τα στοιχεία με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των πελατών τους, τότε οι ελεγκτές πέφτουν σε πολλές περιπτώσεις πάνω στο εξής εύρημα. Κατά τα έτη της φούσκας και της επίπλαστης ευημερίας στην οικονομία, δηλαδή την τριετία 2006-2008 τα μαύρα εισοδήματα που συσσωρεύονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πολύ μεγάλα. Με βάση αυτά τα ευρήματα προχωρούν στην επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων οι οποίοι φθάνουν ακόμη και στο 50% ως 60% των ποσών που ανακαλύπτονται να μην έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί. Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, κυρίως το 2009 και το 2010 διαπιστώνουν μεγάλη μείωση της εισροής μαύρων κεφαλαίων στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων. Επίσης, διαπιστώνουν και μεγάλες εκροές ποσών.

Αρκετοί επιχειρηματίες που ελέγχονται δηλώνουν κατά τον έλεγχο ότι σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους έχουν χρησιμοποιήσει τα μαύρα ποσά που συσσώρευσαν τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους να δηλώνουν μάλιστα ότι δεν κατάφεραν να αποφύγουν την πτώχευση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ελεγχόμενοι έχουν μετά το 2009 μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό ή έχουν προχωρήσει στην αγορά ακινήτων προκειμένου να διαφυλάξουν τον αφορολόγητο πλούτο που συσσώρευσαν.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια της ταχείας ανάπτυξης της οικονομίας το μαύρο εισόδημα που συσσωρευόταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν πολύ μεγάλο. Και όπως λένε στελέχη του ΣΔΟΕ, «αν τότε υπήρχε η πολιτική βούληση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ίσως να μην είχαμε φθάσει στο σημερινό σημείο».

Σπύρος Δημητρέλης στο capital.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.