«Ενθουσιάζομαι να μαθαίνω σχεδόν το καθετί. Κάθε επιστημονικό στοιχείο βιολογίας, χημείας, φυσικής, μηχανικής, ακόμη και πληροφορικής, που μπορεί να με βοηθήσει στο να σχεδιάσω καινοτομίες» σχολίαζε πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα η 17χρονη Αμερικανίδα Αντζελα Ζανγκ, η οποία κέρδισε 100.000 δολάρια στον αμερικανικό επιστημονικό διαγωνισμό Siemens, επειδή σχημάτισε μία πιθανή θεραπεία του καρκίνου.

Η Ζανγκ, όμως, δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό παράδειγμα νεανικής επινοητικότητας και επιτυχίας, καθώς πριν από ελάχιστες ημέρες 100.000 δολάρια κέρδισε και ο 15χρονος Αμερικανός Τζακ Αντράκα, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη θέση στη Διεθνή Εκθεση Επιστήμης και Μηχανικής της Intel για μαθητές γυμνασίου.

Στον μεγαλύτερο παγκοσμίως διαγωνισμό επιστημονικής έρευνας για μαθητές γυμνασίου, ο Αντράκα βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 1.500 μαθητές από 70 χώρες, καθώς σχεδίασε ένα τεστ που είναι ικανό να αναγνωρίζει τα πρώιμα στάδια παγκρεατικού καρκίνου, ο οποίος είναι ο πιο δύσκολος διαγνωστικά καρκίνος, καθώς συνήθως δεν ανιχνεύεται στην αρχική του φάση. Ο δρ Ανιρμπάν Μαΐτρα, καθηγητής Παθολογίας, Ογκολογίας, Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, σχολίασε ότι το τεστ που σχεδίασε ο Αντράκα και το οποίο παρέχει πιο οικονομική και γρήγορη διάγνωση, η οποία είναι μάλιστα ακριβής σε ποσοστό 90% των περιπτώσεων, ανιχνεύει μία ανώμαλη πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο αίμα, όταν κάποιος έχει παγκρεατικό καρκίνο.

«Ενδιαφέρθηκα για την πρόωρη ανίχνευση, επειδή έτσι αυξάνονται τα ποσοστά θεραπείας του καρκίνου. Ο μόνος πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω συνηθισμένων αιματολογικών εξετάσεων, οπότε αυτό ανέπτυξα εδώ» ανέφερε ο ευφυής 15χρονος. Στην ίδια έκθεση, ο 18χρονος Αρι Ντικόφσκι, από τη Βιρτζίνια, κέρδισε 50.000 δολάρια επειδή ερεύνησε την ατομική βάση της κβαντικής τηλεμεταφοράς, η οποία, στην καθημερινότητα, ακούγεται μάλλον… διαστημική. Και επειδή το Διάστημα απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, μία φοιτήτρια ηλικίας 19 χρονών από την Αίγυπτο σχεδίασε μία μέθοδο προώθησης διαστημικών σκαφών, η οποία βασίζει τη διαστημική κίνηση των δορυφόρων στην κβαντική φυσική και όχι σε πυραύλους.

Η έρευνα της Αΐσα Μουσταφά, η οποία βασίστηκε στη δύναμη Casimir-Polder, δηλαδή στις διαρκείς, τυχαίες ταλαντώσεις μικροσκοπικών ηλεκτρικών πεδίων στο κενό, εκτιμάται ως η πιο προωθημένη από τις ανάλογες έρευνες της NASA και η νεαρή Αιγύπτια σχολίασε ότι στοχεύει να τη δοκιμάσει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.