Νέα ανακάλυψη επιστημόνων στη Σκοτία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανδρικού αντισυλληπτικού, απαλλάσσοντας πολλές γυναίκες από την αναγκαστική λήψη αντισυλληπτικών, που συχνά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Λι Σμιθ, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τη δράση του με ένα φάρμακο που θα χρησιμοποιείται ως μη ορμονικό αντισυλληπτικό.

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας σε ποντίκια έδειξαν στους επιστήμονες ότι το γονίδιο Katnal1 τούς προκαλούσε υπογονιμότητα, επειδή επηρέαζε ένα βασικό στάδιο της ανάπτυξης του σπέρματος. Οπως έγραψαν στην επιθεώρηση PloS Medicine, όταν το γονίδιο δεν λειτουργεί σωστά, το σπέρμα δεν ωριμάζει πλήρως, διαπίστωση που σύμφωνα με τους επιστήμονες ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα σταματά προσωρινά τη δράση του γονιδίου.

Σε αντίθεση με άλλα ανδρικά αντισυλληπτικά που αναπτύσσονται αυτόν τον καιρό, το συγκεκριμένο δεν θα βασίζεται σε ορμόνες, άρα δεν θα επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Επίσης, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν θα προκαλεί παρενέργειες, ωστόσο άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι το φάρμακο δεν θα μπορεί εύκολα να πετύχει τον μοριακό του στόχο χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, οι οποίες δεν αποκλείεται να είναι επικίνδυνες.

Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε ότι το σημαντικότερο από όλα είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ενός τέτοιου φαρμάκου θα είναι αναστρέψιμα, επειδή το γονίδιο Katnal1 επηρεάζει τα σπερματικά κύτταρα, μόνο όταν βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης, γι’ αυτό δεν θα εμποδίζονται τα πρώτα στάδια της δημιουργίας του σπέρματος και η συνολική ικανότητα παραγωγής που έχει ο οργανισμός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή ίσως οδηγήσει ακόμη και στην ανάπτυξη μιας «ένεσης γονιδίων» που θα προκαλεί στειρότητα στα ποντίκια, ενώ σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών δεν αποκλείεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θεραπειών για τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.