Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Citigroup: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ την 1/1/2013

24 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://www.skai.gr/files/temp/39672DB8FAB3FE0BB2268433C809F61D.jpgΈξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1/1/2013, κατακόρυφη υποτίμηση του νομίσματος και δραματική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, προβλέπει σε νέα της αναφορά η Citigroup.

Τονίζει πάντως ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εάν συμβεί, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης της ευρωζώνης».

Συγκεκριμένα, η Citigroup εκτιμά ότι το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί κατά 60% σε σχέση με το ευρώ και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο (50%-60%) για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τονίζει δε ότι μετά από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στο 0,5%, ενώ θα δοθεί δεύτερο πακέτο στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς και στήριξη στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τη Citigroup, χώρες με προβλήματα στην ευρωζώνη θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλά επιτόκια δανεισμού, και η σχετικώς ασθενής δραστηριότητα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και στην αύξηση του επιπέδου χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες της περιφέρειας, η Citigroup εκτιμά ότι εάν αυτή (η φυγή) κλιμακωθεί, τότε οι αρχές της ΕΕ ίσως συμφωνήσουν σε έναν από κοινού μηχανισμό εγγύησης τον καταθέσεων, που σκοπό θα έχει να προστατεύει τις καταθέσεις απέναντι σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ, καθώς και σε ένα σχήμα χρηματοδότησης της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

www.skai.gr

This entry was posted on Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 at 18:25 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply