Σε «καλό κλίμα» οι συναντήσεις

Για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σαφές και αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, εφόσον φυσικά τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά το τέλος της συνόδου, αναφερόμενος τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΕΕ και της Κομισιόν αλλά και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν πως έχουν τη διάθεση να τη βοηθήσουν, με οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ανέφερε συγκεκριμένα πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οικονομικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για τον επιμερισμό κινδύνου σε σχέση με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ομολογιακά δάνεια για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής πανευρωπαϊκής εμβέλειας.

Ερωτηθείς αν οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της γι΄ αυτά τα σενάρια.

Ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και πρόσθεσετι όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Επισήμανε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρι η ιδέα αυτή να ωριμάσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.

Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ

Νωρίτερα είχε διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ με την κυρία Μέρκελ 40. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο συναντήσεις έγιναν σε «καλό κλίμα» και στο επίκεντρο βρέθηκε η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Φ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.