Νέα κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από κατοίκους την Τετάρτη

Πάτρα: Εκρηκτική η κατάσταση μετά τα επεισόδια Χρυσής Αυγής - αστυνομίας - κατοίκωνΤα επεισόδια, την Τρίτη το βράδυ στην Πάτρα μεταξύ αστυνομικών, κατοίκων της περιοχής και μελών της Χρυσής Αυγής έξω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της «Πειραϊκής – Πατραϊκής», όπου έχουν βρει στέγη παράνομοι μετανάστες, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Η δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά από τρεις νεαρούς Αφγανούς τα ξημερώματα του Σαββάτου δι’ ασήμαντον αφορμή ήταν η θρυαλλίδα που πυροδότησε την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας.

Οι κάτοικοι της συνοικίας των Ιτεών Πάτρας, όπου διέμενε το θύμα, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης νέα κινητοποίηση, ζητώντας να φύγουν οι μετανάστες από την περιοχή και κατηγορώντας τις Αρχές ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να τους μεταφέρουν από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο, με μόνο κριτήριο να μη χαλούν τη βιτρίνα της.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ της Τρίτης η κεντρική είσοδος των εγκατάστασεων

Στη διασταύρωση της οδού Ακτής Δυμαίων με την είσοδο του Νέου Λιμένα Πατρών,  όπου έγινε και η συγκέντρωση της Τρίτης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα οποία πρωτοστάτησαν οι χρυσαυγίτες η Αστυνομία προχώρησε σε πέντε συλλήψεις, ενώ υπήρξαν και τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται από την Κυριακή και ο ένας από τους τρεις δράστες της δολοφονίας, ένας 17χρονος Αφγανός. Οι άλλοι δύο ομοεθνείς του, από τους οποίους ο ένας μαχαίρωσε τουλάχιστον έξι φορές το θύμα, αναζητούνται.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το χρονικό των επεισοδίων της Τρίτης – που όλοι φοβούνται ότι θα συνεχιστούν – έχει ως εξής: λίγο μετά τις 6 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν 200 κάτοικοι της περιοχής Παραλίας Ιτεών για να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 30χρονου και να ζητήσουν την απομάκρυση των μεταναστών από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο.

Οταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μπουν στις εγκαταστάσεις, για να επιβάλουν διά της βίας την απομάκρυνση των μεταναστών απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 7 το απόγευμα ακόμη 200 άτομα, αυτή τη φορά κάτοικοι της περιοχής Ζαρουχλέικων μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιώντας πορεία, έφθασαν στην είσοδο του εργοστασίου όπου ενώθηκαν με τους άλλους συγκεντρωθέντες.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ της Τρίτης η κεντρική είσοδος των εγκατάστασεων

Στη συνέχεια κάποιοι εξ αυτών – αρκετοί με καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες και κράνη – επιχείρησαν εκ νέου να εισέλθουν στον χώρο ρίχνοντας πολλές πέτρες, κροτίδες, αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς, ξύλα, στυλιάρια, λοστούς και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες με τη χρήση δακρυγόνων τους απώθησαν.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά επτά πολίτες και οκτώ αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού της Αστυνομίας, ένα περιπολικό και δύο μοτοσικλέτες αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν 22 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν τα πέντε.

Σφραγίστηκε η Πειραϊκή – Πατραϊκή
Αποχώρησαν και οι ελάχιστοι μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής και με πούλμαν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας κ. Κώστας Πλατυκώστας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, πλέον όλα τα κτίρια «σφραγίστηκαν» με το «χτίσιμο» των εισόδων, ενώ εδώ και καιρό είχε διακοπεί η παροχή ύδρευσης ως μέσο πίεσης προς τους μετανάστες για να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Συμπλήρωσε ότι οι εγκαταστάσεις της Πειραϊκής – Πατραϊκής φυλάσσονται καθημερινά από υπαλλήλους εταιρείας security και εργαζόμενους του ΟΛΠΑ, ενώ γίνονται και εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί κυρίως στην περίφραξη.

Επίσης ένταση της αστυνόμευσης μέσα και έξω από το λιμάνι της Πάτρας και περιπολίες αστυνομικών, σε μόνιμη βάση, τόσο στην περιοχή των Ιτεών, όπου έγιναν τα επεισόδια την Τρίτη, όσο και στις γειτονικές περιοχές των Ζαρουχλέικων και της Παραλίας, όπου έχει καταγραφεί αυξημένη παρουσία μεταναστών, ζήτησε την Τετάρτη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τον ενημέρωσε ότι εντείνονται άμεσα τα μέτρα αστυνόμευσης της περιοχής, με πυκνότερη παρουσία της Αστυνομίας και με αλλεπάλληλους ελέγχους.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πειραϊκής- Πατραϊκής, σε συνδυασμό με την καλύτερη φύλαξη ολόκληρης της περιοχής γύρω απ΄ το παλιό εργοστασιακό συγκρότημα, θα λειτουργήσει κατευναστικά για το πρόβλημα, απομακρύνοντας τους παράνομους μετανάστες».

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ της Τρίτης η κεντρική είσοδος των εγκατάστασεων

Σύσκεψη στον Δήμο Πάτρας
Υπό το βάρος των εξελίξεων σύσκεψη στον Δήμο Πάτρας για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – από την παραμονή μεγάλου αριθμού μεταναστών στη περιοχή του Νοτίου Διαμερίσματος της πόλης και τις εξελίξεις με τη δολοφονία του 30χρονου, συγκάλεσε την Τετάρτη το μεσημέρι ο δήμαρχος της Πάτρας κ.Γιάννης Δημαράς.

O δήμαρχος Πατρέων χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη και ανέφερε: «Οφείλουμε όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη σοβαρότητα για να κατευνάσουμε τα πνεύματα και να απομονώσουμε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της πόλης, ασκώντας βία και μετατρέποντας την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ο δήμαρχος τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας, διότι» όπως προσέθεσε «είναι ένα θέμα που αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «θα απαιτήσουμε σε πολύ υψηλούς τόνους να ασχοληθούν με την Πάτρα».

Σχετικά τώρα με το αποτελέσματα της σύσκεψης, για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης σε όλο το μήκος της περιοχής του νοτίου διαμερίσματος όπου κινούνται μετανάστες, με συνεχείς περιπολίες καθ’ όλο το 24ωρο.

Δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου για τα επεισόδια στην Πάτρα
Με αφορμή τα επεισόδια στην Πάτρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε:

«Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αποτελεί αυστηρά αρμοδιότητα της Αστυνομίας σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, όπως η ελληνική.

»Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς της παράνομης μετανάστευσης υπάρχουν συνάνθρωποί μας και γι’ αυτό φαινόμενα αυτοδικίας, έλλειψης νηφαλιότητας και εκδήλωσης ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων.

»Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.