Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έρευνα για τη «φούσκα» του Facebook

24 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαμάχες έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν πληροφορίες για τη δημόσια προσφορά στους επενδυτές

Ερευνα για τη «φούσκα» του FacebookAσφυκτικές πιέσεις δέχεται η μετοχή του Facebook στην αγορά του Nasdaq. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης που εισήχθη στο χρηματιστήριο την περασμένη Παρασκευή με τιμή 38 δολάρια, σημείωσε πτώση 11% τη Δευτέρα και 9% την Τρίτη πέφτοντας την Τετάρτη στα 31 δολάρια.

Διαμάχες έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο ανάδοχοι και σύμβουλοι έδιναν πληροφορίες για τη δημόσια προσφορά στους επενδυτές. Πολλοί μιλούν για έλλειψη αξιοπιστίας. Η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή (FINRA) σημείωσε ότι θα επανεξετάσει τη διαδικασία με την οποία δίδονταν οι πληροφορίες στην αγορά, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιοι επενδυτές είχαν ευνοϊκότερη πρόσβαση σε αυτές. Την πρόθεσή της να διαλευκάνει την υπόθεση υπογράμμισε επίσης η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η Morgan Stanley, ανάδοχη τράπεζα στη δημόσια προσφορά της Facebook, υποστηρίζει ότι «όλες οι διαδικασίες της δημόσιας προσφοράς έγιναν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς». Η αμερικανική τράπεζα επιμένει ότι στην περίπτωση του Facebook ακολούθησε την ίδια διαδικασία που ακολουθεί και για τις δημόσιες πρoσφορές όλων των άλλων επιχειρήσεων στις οποίες ήταν ανάδοχος.

Από την άλλη, το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι σύμβουλοι του Facebook ίσως είχαν αναθεωρήσει τις οικονομικές τους προβλέψεις σχετικά με την εταιρεία. Υπαινίσσονται επίσης ότι μόνο επιλεγμένοι επενδυτές είχαν ενημερωθεί για τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Facebook κερδίζει μόλις 3 δολάρια ανά χρήστη ετησίως ενώ η Google, που είναι αρχαιότερη εταιρεία, κερδίζει περί τα 25 δολάρια ανά χρήστη.

ΔΟΛ

This entry was posted on Πέμπτη, 24 Μαΐου, 2012 at 21:15 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply