Οι στατίνες βοηθούν τους καρδιοπαθείς στη μείωση της χοληστερίνης, φαίνεται όμως ότι μπορούν να προλάβουν και τον καρκίνο, τουλάχιστον στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς!

Ερευνα που διεξήχθη στην Ελβετία έδειξε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες έπειτα από μεταμοσχεύσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τους υπολοίπους και επίσης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό δεν έχει να κάνει με το αν οι ασθενείς έχουν υψηλή χοληστερόλη, γεγονός που σημαίνει ότι οι στατίνες προφανώς έχουν κι άλλες ιδιότητες, τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακαλύψει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 255 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζιρίχης κατά το διάστημα 1985-2007. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, το 25% των ασθενών προσβλήθηκε αργότερα από καρκίνο, ενώ οκτώ χρόνια μετά τη μεταμόσχευση τουλάχιστον το ένα τρίτο από τους ασθενείς που δεν έπαιρναν στατίνες είχε εμφανίσει καρκίνο. Μάλιστα, η ευεργετική δράση τους είχε μακροχρόνια διάρκεια, καθώς το 42% εκείνων που δεν λάμβαναν στατίνες εμφάνισε καρκίνο έπειτα από 12 χρόνια.

Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου ύστερα από μεταμόσχευση καρδιάς στους ασθενείς που καταφέρνουν να επιζήσουν και να αναρρώσουν, επειδή τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χορηγούνται για να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι στατίνες τούς χορηγούνται για να αποφευχθεί η στένωση των αρτηριών.

Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έρευνας δρα Φρανκ Ενσελαϊτ, οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία με στατίνες έξι μήνες μετά τη μεταμόσχευση και να τη συνεχίσουν καθ’ όλη όλη τη διάρκεια της ζωής τους. «Αποδείξαμε ότι η θεραπεία με στατίνες προλαμβάνει τον καρκίνο μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς, ενώ είναι γνωστό ότι επίσης προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση» είπε. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, το οποίο διοργανώθηκε στο Βελιγράδι από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.