Εξέφρασε φόβους για μετάδοση της χρηματοοικονομικής κρίσης

Μπαράκ Ομπάμα: Να παραμείνει η Ελλάδα  στο ευρώ επιθυμούν οι G8Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο Σικάγο ότι όλοι οι ηγέτες οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ εξέφρασαν την επιθυμία η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό.

Επίσης κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να συντονίσουν αποτελεσματικότερα» τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες στις ΗΠΑ».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο του NATO στο Σικάγο, ο Ομπάμα είπε πως πιστεύει ότι υπάρχει αυξημένη αποφασιστικότητα από μέρους των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους. «Το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από τη μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη», δήλωσε ο Ομπάμα.

Ακόμη, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται πως στην ευρωζώνη η κατάσταση θεωρείται ακόμα πιο κατεπείγουσα από ό,τι πριν από δυόμισι χρόνια.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμο το να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και να υπάρξουν επαρκή τείχη προστασίας για να αποκρουστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ομπάμα προήδρευσε της συνόδου κορυφής της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες των περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών τάχθηκαν υπέρ της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της δημοσιονομικής λιτότητας και απηύθυνε έκκληση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να κάνει προβλέψεις ως προς το τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη.

«Δεν πρόκειται να κάνω προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει, διότι θα γίνουν εκλογές και αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα», είπε. Αλλά «ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει συνέπειες εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσφέρθηκε να αποστείλει ομάδα τεχνικών συμβούλων στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, η οποία διεξάγεται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν τρόποι για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς προστασίας για να προστατεύσουν τις ευάλωτες χώρες, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνδεθεί με μία στρατηγική για την ανάπτυξη.

«Η καλή είδηση είναι ότι (κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G8) υπήρξε γενική συναίνεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για την ανάγκη μίας “ισορροπημένης προσέγγισης”» κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.