Στις «τσέπες» του Dart Management Fund με έδρα τα νησιά Κέιμαν κατέληξε το 90% του ομολόγου αξίας 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο, καθώς άρνηση της πληρωμής θα μπορούσε να εκληφθεί ως χρεοκοπία και να προκαλέσει νομικές διαδικασίες κατά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Αποκτώντας τα ομόλογα σε τιμές 60%-70% της ονομαστικής αξίας τους, το Dart αποκομίζει σημαντικά κέρδη από την αποπληρωμή τους στο 100%, τη στιγμή που τράπεζες, ταμεία και ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν κούρεμα 75%.

Το Dart Management χαρακτηρίζεται ως hedge fund «γύπας» (vulture hedge fund) και η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα «προβληματικών» χωρών και κατόπιν να «επιτίθεται χωρίς έλεος» αν δεν αποπληρωθεί. Το hedge fund επενδύει σε κρατικά ομόλογα από τη δεκαετία του 1980. Η βασική τακτική του σε περίπτωση μη αποπληρωμής είναι να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και να ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων.

Ανάλογες τακτικές είχε ακολουθήσει και ένα άλλο vulture hedge fund, το Elliot Associates, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, το Dart σε συνεργασία με το Elliot Associates έχουν μηνύσει την Αργεντινή, η οποία έκανε default στο χρέος της το 2002, ζητώντας ως αποζημίωση από τα αμερικανικά δικαστήρια για μη αποπληρωμή ομολόγων, το ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

Ιδρυτής του Dart Management είναι ο Κένεθ Νταρτ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει από το 1994 τις ΗΠΑ και ζει στα νησιά Κέιμαν, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της περιοχής. Ο Νταρτ έχει ακολουθήσει ανάλογη τακτική και στα χρέη των χωρών της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Μαρκ φαν Ντέβελντε, διευθύνων σύμβουλος της Dart Realty Ltd. (εταιρίας real estate του πολυσχιδούς ομίλου Dart) και στενός συνεργάτης του Νταρτ, σχολιάζει σχετικά με την τακτική του fund να επιτίθεται σε «προβληματικές» χώρες: «Κάποιες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους και να παρακάμψουν το νόμο. Στην περίπτωση της Αργεντινής αγοράσαμε χρέος και η χώρα έκανε default. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που λένε ότι η Αργεντινή πρέπει να μας πληρώσει και εκείνοι… ξεπλένουν χρήμα για να αποφύγουν τις πληρωμές. Εμείς, από την πλευρά μας, βλέπουμε ότι η Αργεντινή εμφανίζει σχεδόν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Για ποιο λόγο λοιπόν είναι ο κ. Νταρτ ο κακός της υπόθεσης;».

Πάντως, το κερδισμένο ελληνικό στοίχημα αναμένεται, σύμφωνα με τους «New York Times», να ανοίξει την όρεξη των vulture funds για πιο επιθετικές τακτικές, εφόσον η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των ομολόγων της, ενθαρρύνοντας και άλλα funds που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα περίπου 6 δισ. και επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα. Η επόμενη πληρωμή, μικρότερου ποσού από τα 436 εκατ. είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Μας έπιασαν στη χειρότερη συγκυρία, αλλά δεν αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις στο ζήτημα», σχολίασε στην αμερικανική εφημερίδα σχετικά ο σύμβουλος τουΛουκά Παπαδήμου, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. «Νομίζω ότι ήταν τεράστιο λάθος να πληρωθούν αυτοί οι τύποι», σχολίασε ο Ιάσων Μανωλόπουλος, συγγραφέας του «Επαχθούς χρέους της Ελλάδας», συνιδρυτής και γενικός διευθυντής επενδύσεων του hedge fund Dromeus Capital που δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δώσει επιπλέον πόντους στα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο φοροφυγάς που απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα

Γεννηθείς το 1955, ο Κένεθ Νταρτ αποφοίτησε το 1976 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού. Από το 1976 έως το 1986 εργάστηκε ως μηχανικός στην Dart Enterprises, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο δραστηριοτήτων το real estate και εν συνεχεία, σε ηλικία μόλις 30 ετών, ανέλαβε την προεδρία της εταιρίας. Υπό την ηγεσία του η Dart Enterprises βίωσε αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ διεύρυνε το εύρος των δραστηριοτήτων της πέραν του real estate.

Το 1994, ο Κένεθ μετακόμισε (μαζί με τον αδελφό του Ρόμπερτ) στα νησιά Κέιμαν και Μπελίζ και απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα για να αποφύγει την πληρωμή φόρων στις ΗΠΑ. Ο Κένεθ εξασφάλισε διπλή υπηκοότητα τόσο στην Ιρλανδία όσο και στη νήσο Μπελίζ, πληρώνοντας μάλιστα την τελευταία κάποιες χιλιάδες δολάρια για να τον προσλάβει ως πρέσβη στις ΗΠΑ. Η πρεσβεία μάλιστα απέχει μόλις μερικά μίλια από το σπίτι του στη Φλόριντα στο οποίο η γυναίκα του εξακολουθεί να διαμένει…

Ο Τζιμ Λάμερς, γενικός διευθυντής της Dart Realty Ltd., χαρακτηρίζει τον Νταρτ προσγειωμένο, εργατικό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του, ενώ θαυμάζει το στρατηγικό όραμά του και την ικανότητα που έχει να λαμβάνει σωστές επενδυτικές αποφάσεις υπό υψηλή πίεση. Ο Κένεθ Νταρτ θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα στα νησιά Κέιμαν, καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής, ενώ απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό. Οι δραστηριότητες της Dart Enterprises εκτείνονται πλέον από το real estate, την εκμετάλλευση μαρίνων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων μέχρι το trading, τη νευροεπιστήμη και βιοτεχνολογία αλλά και τις φιλανθρωπίες.

Κώστας Βουκόλας, στον Τύπο της Κυριακής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.