Υψηλότερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, έκτη στις εξαγωγές και πρώτη στις άμεσες επενδύσεις προς Ελλάδα

Γαλλία: Ο μεγάλος χαμένος της «Grexit»

Η Γαλλία είναι η χώρα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γεγονός που εξηγεί ενδεχομένως εν μέρει τη στήριξη που παρέχει η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση Φρανσουά Ολάντ προς τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», η Γαλλία αποτελεί τη χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, αφού κατέχει περί τα 65 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους (εκ των οποίων τα 63,3 δισ. με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων), ενώ οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν χρέος ιδιωτικών επιχειρήσεων μη οικονομικού χαρακτήρα ύψους 37,6 δισ. ευρώ. Στη σοβαρή έκθεση της Γαλλίας ως προς το ελληνικό χρέος, η οποία αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθεί και η παρουσία των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δαπανηρή για τη χώρα μία «ηρωική έξοδο» της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή της στη «νέα δραχμή»- όπως έχει χαρακτηριστεί.

Σύμφωνα με τη «Les Echos», η Γαλλία είναι η έκτη εξαγωγός χώρα στην Ελλάδα μετά τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Κίνα και τις Κάτω Χώρες. Η Ελλάδα εξάλλου είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης όσον αφορά το γαλλικό εμπορικό πλεόνασμα και δεύτερη σε όλη την ΕΕ μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης ωστόσο έπληξε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις γαλλικές εξαγωγές στην Ελλάδα: το 2011 το εμπορικό πλεόνασμα της Γαλλίας με την Ελλάδα ανήλθε στα 1,87 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 9,9% σε σχέση με το 2010.

Εκτός από το εξωτερικό εμπόριο, σημαντική είναι η παρουσία της χώρας όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις. Το 2010 η Γαλλία ήταν τέταρτη χώρα με επενδύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, μετά το Λουξεμβούργο (5,5 δισ. ευρώ), τις Κάτω Χώρες (5,1 δισ) και τη Γερμανία (3 δισ. ευρώ).

Το 2010 εξάλλου η Γαλλία αντικατέστησε τη Γερμανία ως πρώτη επενδύτρια χώρα στην Ελλάδα με ροές κεφαλαίων που ανήλθαν στα 570 εκ. ευρώ. Οπως αναφέρει έγγραφο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα «περίπου 150 επιχειρήσεις με γαλλική συμμετοχή δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, κυρίως σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Η Γαλλία είναι αναμφίβολα ο πρώτος ιδιώτης εργοδότης στην Ελλάδα, απασχολώντας στις γαλλικές θυγατρικές περί τις 30.000 εργαζομένους».

Στις εταιρείες με τη σημαντικότερη παρουσία στην Ελλάδα συγκαταλέγονται η Careffour, με περισσότερα από 30 υπερ-μάρκετ, 250 σουπερμάρκετ και 600 μαγαζιά σε όλη την επικράτεια και η Penrnod Ricard, νούμερο δύο στον τομέα των αναψυκτικών στη χώρα.

Και όχι μόνο. Ολοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται, κατά την εφημερίδα, από τη γαλλική παρουσία. Από τον τομέα της Φαρμακευτικής με την Pierre Fabre και την Servier και Sanofi, έως τον τομέα της αεροπλοΐας (πολιτικής και αμυντικής) με την EADS και τη Dassault Aviation, τον τουρισμό (Club Mediterranee), την ενέργεια (Total) αλλά και τον τομέα της διακόσμισης και ιδιοκατασκευής (Leroy Merlin).

 

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.