Ο ΓΓΑ Π. Μπιτσαξής ανακοίνωσε σειρά αυστηρών μέτρων εν όψει των αγώνων – Θ. Γιαννακόπουλος: ο ΠΑΟ έχει παράπονα από την ΕΛ. ΑΣ

Μπάσκετ: Τη Δευτέρα (21/5) το τζάμπολ στους τελικούς των «αιωνίων»Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Πάνος Μπιτσαξής προέβη στην εξής τοποθέτηση: «Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και έχουν φέρει συγκλονιστικές επιτυχίες, που έχουν τιμήσει το ελληνικό μπάσκετ και έχουν δώσει χαρά και υπερηφάνεια σε κάθε Eλληνα. Μας έχουν δώσει αθροιστικά οκτώ ευρωπαϊκά τρόπαια. Εκφράζω τη λύπη μου για την επίθεση στο πούλμαν του Παναθηναϊκού και την απόλυτη αποδοκιμασία, που είναι και αυτονόητη. Δεν μπορεί, όμως, να αμαυρώσει την πορεία του ελληνικού μπάσκετ τόσο σε επίπεδο εθνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Eγινε μία σύσκεψη λεπτομερής και σε βάθος, στην οποία εξετάστηκε το σύνολο των παραμέτρων. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι ακόλουθες:

Οι τελικοί θα αρχίσουν κανονικά και θα τηρηθούν πλήρως οι νόμοι και οι κανονισμοί. Το πρώτο ματς θα γίνει τη Δευτέρα (21/5) και το τελευταίο στις 2 Ιουνίου, εφόσον χρειαστεί ο αριθμός των πέντε αγώνων. Μέχρι το Σάββατο (19/5) το μεσημέρι η Αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου για την ασφάλεια των φιλάθλων και των αθλητών.

Κανένας αγώνας δεν πρόκειται να ξεκινήσει, να διεξαχθεί, αν η κάθε ομάδα δεν έχει εγγυηθεί για την τήρηση του σχεδίου. Η ΕΟΚ. δεσμεύτηκε ότι ο κανονισμός του πρωταθλήματος και ο πειθαρχικός κανονισμός θα εφαρμοστεί στην ολότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων διακοπής αγώνων μη ομαλής διεξαγωγής, εκκένωσης και ό,τι άλλο προβλέπεται. Η Γ.Γ.Α. με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας επιφυλάσσεται να πάρει αποφάσεις για κάθε πρόσθετο μέτρο και για τη διακοπή της διαδικασίας των πλέι οφ, εάν, ο μη γένοιτο, συντρέξουν τέτοιες συνθήκες. Αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν και με αυτές θα πορευτούμε. Είναι ομόφωνες και έχουν τη συναίνεση του ΕΣΑΚΕ, της ΕΟΚ και από πλευράς κράτους της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΓΓΑ. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά». 

Θανάσης Γιαννακόπουλος: παράπονα προς την ΕΛ.ΑΣ

Νωρίτερα, ο συνιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Θανάσης Γιαννακόπουλος, είχε εκφράσει το παράπονό του προς την Ελληνική Αστυνομία, αν και όσα είπε αφορούν στη γενικότερη λειτουργία του κράτους: «Αυτό που έγινε χθες, έχει συμβεί ξανά. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς γίνεται να συμβαίνει το ίδιο και πάλι στο πούλμαν του Παναθηναϊκού; Πριν από δέκα χρόνια είχαν γίνει τα ίδια. Έπιασαν τον δράστη, πέρασε από τα δικαστήρια, πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και ακόμη δεν έχει επιβληθεί καμία ποινή. Έχοντας αυτό κατά νου, είμαι και πάλι βέβαιος ότι αυτό που έγινε χθες, δεν θα έχει καμία επίπτωση. Ήλθα εδώ να δω τι θα γίνει στη συνέχεια. Πάνω από όλα πρέπει να σκεφτώ το άθλημα. Και μάλιστα σε μία στιγμή που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ή αν θέλετε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έκαναν τόσα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είχα την παρρησία και μόλις τελείωσε ο αγώνας, στον οποίο μάς είχε «σφάξει» η διαιτησία, βρήκα παράγοντες του Ολυμπιακού, τούς έδωσα συγχαρητήρια και τους ευχήθηκα καλή επιτυχία».

«Ήλθαμε εδώ, έγιναν αυτά τα αίσχη και όπως είπα και στην αστυνομία, ο Παναθηναϊκός έχει παράπονα. Δεν είναι δυνατό να πηγαίνει το πούλμαν στο ΣΕΦ, με τόση συνοδεία και να μην μπορούν να δουν τι συνέβη, αλλά και να μην μπορούν να προστατεύσουν την ομάδα μου. Συμβαίνουν πάρα πολλά παρατράγουδα και θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της και η αστυνομία. Πληρώνουμε 10% για την αστυνόμευση και δεν γίνεται να έρχεται η Πολιτεία και η κάθε Πολιτεία να ρίχνει τις ευθύνες αποκλειστικά στους προέδρους των σωματείων. Δηλαδή, έχω εγώ υποκειμενική ή αντικειμενική ευθύνη για ό,τι γίνεται μέσα στο γήπεδο; Πώς είναι δυνατό εγώ και οι άνθρωποι που διευθύνουν τον Παναθηναϊκό να ελέγξουν 20.000 ανθρώπους; Τους είπα ότι εγώ είμαι έτοιμος να δεχθώ ό,τι θέλει ο Ολυμπιακός και το τονίζω. Από την άλλη όμως, θα πρέπει να με διασφαλίσουν ότι δεν θα έχω εγώ την ευθύνη, είτε αστική, είτε ποινική. Γιατί ξέρω πολύ καλά πως λειτουργούν οι φίλαθλοι».

«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε την αστυνομία, να έχουμε τη διοργανώτρια αρχή και να έρχονται ύστερα και να μου λένε ότι ο αθλητικός δικαστής μου προσάπτει ευθύνη. Και μάλιστα αστική. Και θα τιμωρηθείς 1, 2, 5 10, αγωνιστικές. Δεν μπορεί οι πρόεδροι των σωματείων να τα πληρώνουν όλα, όλοι οι άλλοι να είναι ανεύθυνοι και υπεύθυνοι να είμαστε μόνο εμείς. Εγώ είπα πως αν και εφόσον δεν αποδεχθείτε ότι δεν έχω ευθύνη, δεν αποδέχομαι τίποτα. Να κάνετε ό,τι θέλετε και όπως θέλετε μόνοι σας. Επιμένω να φύγω από το χώρο. Έχω δώσει τη μισή μου ζωή μου, έχω πάθει δύο εμφράγματα, κοντεύω να γίνω από πλούσιος, φτωχός. Δεν θέλω να βοηθάνε τον Παναθηναϊκό. Θέλω ισονομία και ισοτιμία. Τα λέω αυτά, γιατί δεν διαβλέπω καμία βοήθεια από κανέναν. Είναι δυνατόν να ελέγξω 20.000 ανθρώπους; Τι θα γίνει τότε; Υπάρχει κανονισμός, τον δέχομαι, τον ασπάζομαι και πρέπει να εφαρμόζεται. Είναι δυνατόν όμως να έρχεται ο αθλητικός δικαστής για οτιδήποτε συμβεί και να λέει ότι έχουμε εμείς όλη την ευθύνη και υποχρέωση. Και μιλάω για όλους τους προέδρους. Αδυνατώ να καταλάβω πως είναι δυνατό να κάνουν τέτοιους νόμους, να πληρώνουμε εμείς την αστυνομία και από την άλλη να μην μπορούμε να βρούμε δίκιο, να έρθει ο αθλητικός δικαστής και να έρθει να πει ο Παναθηναϊκός τιμωρημένος για όλη ή τη μισή χρονιά. Έλεος! Αυτό που έκανε ο ΓΓΑ δεν έπρεπε να το κάνει. Μας έβγαλε εκτός για να αποφασίσει. Θα έπρεπε να είμαστε μέσα και να ακούσει τις προτάσεις μας», κατέληξε ο κ. Θ. Γιαννακόπουλος εκφράζοντας το παράπονό του και προς τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού.

Οι  δύο ΚΑΕ ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς

Προηγουμένως, οι ΚΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ενημέρωσαν τους αρμόδιους φορείς για τις θέσεις τους, αλλά στη συνέχεια τους ζητήθηκε από τον κ. Μπιτσαξή να αποχωρήσουν από την αίθουσα σύσκεψης στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, κίνηση την οποία κατέκριναν παράγοντες και των δύο ομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος τελικός μεταξύ των «αιωνίων» αναβλήθηκε εξαιτίας της επίθεσης με πέτρες που δέχθηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ.

ΚΑΕ Ολυμπιακός

Με την κίνηση του κ. Π. Μπιτσαξή δεν ενοχλήθηκε μόνο ο συνιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργος Σκινδήλιας, ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρισε ως απαράδεκτη. Ο εκπρόσωπος των Ερυθρόλευκων στη σύσκεψη δήλωσε επακριβώς:

«Θα συνταχθούμε απολύτως με όλα τα μέτρα τα οποία θα επιβάλει η Αστυνομία. Νομίζω μπορούμε να το κάνουμε. Ό,τι μας πει η Αστυνομία, θα το κάνουμε. Η θέση του Ολυμπιακού είναι να γίνουν κανονικά οι αγώνες. Παρουσία φιλάθλων. Δεν μπορεί να δεχθεί ήττα του μπάσκετ και να επιτρέψει στους λίγους να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό που θέλει όλος ο κόσμος είναι να απολαύσει αυτούς τους αγώνες. Ο γενικός γραμματέας αθλητισμού μας ζήτησε να αποχωρήσουμε από τη σύσκεψη, κάτι το οποίο θεωρούμε απαράδεκτο. Μας έκανε εντύπωση. Η κάθε ομάδα είπε ποιες είναι οι θέσεις της και στη συνέχεια μας ζητήθηκε να αποχωρήσουμε. Δεν μπορώ να μαντέψω την απόφασή τους».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή (17/5) ενέδρα στο πούλμαν του Παναθηναϊκός, ο αντιπρόεδρος της Ερυθρόλευκης ΚΑΕ τόνισε: «Προκαλεί εντύπωση το ότι ποτέ δεν έχει συλληφθεί κανείς από όσους δημιουργούν γεγονότα όπως το χθεσινό. Εμείς θέλουμε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες. Δεν γίνεται να αφήσουμε τους λίγους να χειραγωγήσουν τους πολλούς. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε»…

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, «κατά τη σύσκεψη, από τους εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ των άλλων, ζητήθηκε η συνεργασία από τους παράγοντες των ομάδων προκειμένου να υποστηριχθεί η προσπάθεια για ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Επίσης τονίστηκε ότι, ενόψει της προεκλογικής περιόδου και δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυξημένες, οι   αστυνομικές δυνάμεις που θα διατεθούν θα είναι οι όλως απαραίτητες για την ασφαλή τέλεση των αγώνων και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι σε βάρος της αστυνόμευσης της αστικής περιοχής και της ασφάλειας των πολιτών».

Κώστας Σωτηρίου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.