Σήμερα τιμούμε μια ξεχωριστή σελίδα του Έθνους μας, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και μια κορυφαία στιγμή της διαδρομής του.

Τιμούμε τους Τραντέλληνες του Πόντου, που αν και μακριά από το μητροπολιτικό κορμό του Έθνους δεν αποκόπηκαν ποτέ από  τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία του Ελληνισμού.

Τιμούμε σήμερα την μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έχυσαν το αίμα τους στα ιερά χώματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θύματα ενός οργανωμένου σχεδίου εξολόθρευσης των Νεοτούρκων.  Με σφαγές, εκτοπίσεις, βασανιστήρια, με την πείνα και τον ξεριζωμό κατάφεραν να εκδιώξουν τον ελληνικό χριστιανικό πληθυσμό από τα πάτρια εδάφη του, αλλά δεν κατάφεραν να κλέψουν την υπερηφάνεια και την ψυχή αυτού του λαού.

Οι Πόντιοι τιμάτε την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα σας, αυτός είναι ο μόνος  δρόμος που οδηγεί στην δικαίωση του αίματος που έχυσαν οι πρόγονοί σας. Για αυτό μπορείτε και θα μπορείτε πάντα να είστε υπερήφανοι.

Ο Πόντος, η περιοχή στην οποία ο Ελληνισμός είχε συνεχή και λαμπρή παρουσία 2.800 ετών,  η γενοκτονία και ο ξεριζωμός πρέπει να  διδάσκονται στα  ελληνόπουλα. Η διδαχή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού πρέπει να αποτελεί  υποχρέωση και καθήκον της πολιτείας.

Επίσης δεν θα πρέπει να εγκαταλειφτεί ποτέ η προσπάθεια για την  αναγνώριση της γενοκτονίας από  τη Διεθνή Κοινότητα και από το Τουρκικό Κράτος. Κάθε λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών που διαπράχθηκαν εις βάρος του. Το έγκλημα της Γενοκτονίας, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί μέσα στη λήθη.

Σήμερα σε συνθήκες ειρήνης, εσείς οι Πόντιοι τηρείτε άσβεστη την μνήμη των προγόνων σας, για να είστε αντάξιοί τους, και είστε περήφανοι γιατί με τη δική τους θυσία παραμένετε και παραμένουμε όλοι Έλληνες.

Η Παναγία Σουμελά να σας προστατεύει και ο Θεός της Ελλάδας, ας αναπαύσει τις ψυχές των προγόνων σας και ας φωτίσει τον δρόμο όλων μας.

Τιμολέων Κοψαχείλης

Βουλευτής Γρεβενών

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.