Μετά τις προειδοποιήσεις του διοικητή της κεντρικής  τράπεζας της Αγγλίας, ότι η Ευρώπη αυτοδιαλύεται, η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Η μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα, ανησυχεί το Λονδίνο, ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε διψήφια ύφεση.

Το ίδιο ανήσυχοι είναι και οι Αμερικανοί, με τον πρόεδρο Ομπάμα να μιλάει για «βοριάδες», που απειλούν την εύθραυστη αμερικανική οικονομική ανάκαμψη.

Σε ομιλία του, πριν αναχωρήσει για την σύνοδο των G8, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron εξέφρασε τις αγωνίες του για το μέλλον της ΕΕ, υποσχόμενος να προστατεύσει πάση θυσία τα βρετανικά οικονομικά συμφέροντα, ότι και αν συμβεί.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν για το ενδεχόμενο της ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ, την οποία θεωρούν πλέον αναπόφευκτη. Όπως λένε, οι ζημιές για την παγκόσμια οικονομία θα είναι ανάλογες με αυτές της κρίσης της Lehman Brothers το 2008.

Σύμφωνα με τον Doug McWilliams, του  Centre for Economic and Business Research, μια οργανωμένη διάλυση της ευρωζώνης θα κόστιζε το 2% του συνολικού της ΑΕΠ, που είναι περίπου $300 δισεκατομμύρια. Μια άτακτη όμως διάλυση, θα κόστιζε έως και $1 τρισεκατομμύριο, ή 5% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος προσθέτει στις προβλέψεις του, πως το τέλος του ευρώ, όπως είναι σήμερα, είναι προδιαγεγραμμένο.

Ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Alistair Darling μιλάει για μια τρέλα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε τεράστιες καταστροφές. Αν η ελληνική κρίση μεταδοθεί στην Ευρώπη, οι συνέπειες, λέει, θα είναι τρομερές, με μια οικονομική στασιμότητα που θα διαρκέσει χρόνια.

Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα συνεχίζεται καθημερινά, και ο Charles Dallara το αποδίδει στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα. Πιστεύει όμως, πως αν βγει μια σταθερή κυβέρνηση, αυτό το φαινόμενο θα σταματήσει. Ειδικά, αν η όποια νέα κυβέρνηση δεσμευτεί για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αν όμως η Ελλάδα φύγει, τότε «θα μιλάμε για έναν οικονομικό Αρμαγεδώνα», λέει.

Το γενικότερα κλίμα χάλασε κι άλλο, όταν εχθές κυκλοφόρησαν φήμες πως η ΕΚΤ διακόπτει την χορήγηση χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια για να σιγουρέψουν το μέλλον τους.

Σύμφωνα με τη ΕΚΤ, η ελληνική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μέρος των €130 δισ της βοήθειας του ΔΝΤ και της ΕΕ, για να θωρακίσει τις τράπεζες της χώρας, και μόνο τότε θα συνεχιστεί η βοήθεια από την ίδια.

Ο Sony Kapoor  του think tank Re-Define των Βρυξελλών λέει: «Αυτό το παιχνίδι μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, έχει πολλά ρίσκα και πρέπει να τελειώνει επιτέλους. Όσοι θεωρούν ότι μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ δεν θα πειράξει και πολύ, δεν έχουν ιδέα, ή έχουν άλλα κίνητρα. Η ζημιά (οικονομική, πολιτική, και κοινωνική) που θα προκληθεί στην Ευρώπη, θα είναι ανυπολόγιστη…».

Στην αυριανή  σύνοδο των G8, είναι σίγουρο πως ο Ομπάμα θα πιέσει την Merkel να υιοθετήσει κάποια μέτρα ανάπτυξης για την Ευρώπη, αντί να επιμένει στην αυστηρή λιτότητα, που ήδη απέρριψαν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Ειδικοί όμως αναλυτές θεωρούν πως τα περιθώρια που έχει η Αμερική να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ελάχιστα. Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική ισχύ για να βοηθήσουν την ΕΕ, ο Ομπάμα έχει επιλέξει την μη άμεση εμπλοκή. Αντ αυτού, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την διπλωματική οδό, προκειμένου να πειστούν οι Γερμανοί για μέτρα ανάπτυξης.

www.guardian.co.uk

S.A.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.