ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία να ελαφρύνει την πολιτική της λιτότητας με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, ενώ θα χρησιμοποιήσει τις δύο ημέρες της Συνόδου της G8, προκειμένου να προειδοποιήσει την Ευρώπη να δράσει γρήγορα για να εμποδίσει την παγκόσμια οικονομία από μία δεύτερη βαθιά κρίση σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανησυχεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί απειλή για την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ενώ φοβάται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθειά του για επανεκλογή. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν εν όψει της επικείμενης Συνόδου της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας συμφώνησαν ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται ταυτόχρονα δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη, λέγοντας ότι οι έννοιες αυτές «δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους». Η γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη αλλά και ειδικότερα το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθούν, εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής της G8. Όπως αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ, λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, στη σύνοδο της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε από το Παρίσι ο Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει το Reuters. «Μόνο οι Έλληνες μπορούν να αποφασίσουν», συμπλήρωσε.  Ο ίδιος δήλωσε πως δεν νομίζει ότι η Γαλλία δεν θα τηρήσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ενώ εκτίμησε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν –σε ότι αφορά την κρίση της ευρωζώνης- μέσα στους επόμενους 12 με 24 μήνες.

ΚΟΜΙΣΟΝ ΚΑΙ ΕΚΤ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Κομισιόν και ΕΚΤ επεξεργάζονται ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht, σε σημερινή του συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα De Standaard. Σημειώνεται ότι, πρόκειται για την πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει την ύπαρξη σχεδίου για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση. Υπήρχαν φήμες όλο το προηγούμενο διάστημα για την ύπαρξη κάτι τέτοιου, ωστόσο δεν είχαν ποτέ ως τώρα επιβεβαιωθεί.

«Ενάμιση χρόνο πριν υπήρχε ο κίνδυνος ενός ντόμινο. Αλλά σήμερα ΕΕ και ΕΚΤ εργάζονται από κοινού πάνω σε σενάρια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», τόνισε ο Επίτροπος.

NEW YORK TIMES: ΙΣΩΣ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η ευρωζώνη ίσως είναι έτοιμη για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εντείνονται οι προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όχι μόνο εξαιτίας της δικής της πολιτικής δυσλειτουργίας αλλά επίσης καθώς οι συνέπειες από μια τέτοια έξοδο για την υπόλοιπη Ευρώπη και την οικονομία παγκοσμίως, δεν φαίνεται να είναι πλέον τόσο τρομακτικές. «Η ολιγωρία και οι μικροπολιτικές των τελευταίων ετών έχουν δώσει στα άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστούν για τη ζωή χωρίς την Ελλάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

TRICHET: ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΚΗΡΥΞΟΥΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ

Η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει την νομισματική της ένωση αν δώσει στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσιοδότηση να κηρύξουν χρεοκοπία σε ένα κράτος και να αναλάβουν την δημοσιονομική του πολιτική, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το τολμηρό σχέδιο του Trichet για τη διάσωση του ευρώ θα διευθετούσε μια δομική αδυναμία της νομισματικής ένωσης, η επιβίωση της οποίας απειλείται από την ελληνική κρίση.  Η νομισματική ένωση πάντα αψηφούσε τις οικονομικές αρχές, διότι το ευρώ δημιουργήθηκε πριν από την ευρωπαϊκή δημοσιονομική ή πολιτική ένωση, κάτι που δημιούργησε προβλήματα σε χώρες με μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία. Για την ΕΕ, η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης όπου τα εθνικά κράτη παραχωρούν ένα μεγάλο μέρος δημοσιονομικής εξουσίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται πολιτικά δυσάρεστο, σημείωσε ο κ. Trichet. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η ενεργοποίηση των ομοσπονδιακών εξουσιών της ΕΕ μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση, τόνισε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.