Προτάσσοντας το συναίσθημα και την ιδιότητα της μητέρας, η Βίκυ Σταμάτη, με επιστολή της στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, διαμαρτύρεται για την «άδικη», όπως τη χαρακτηρίζει, προφυλάκισή της, τη στιγμή που ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την παραμονή της στις φυλακές Κορυδαλλού.

«Κυρία Πρόεδρε, η Δικαιοσύνη, που όφειλε να ήταν τυφλή, δίκαιη και αντικειμενική, εμφανίστηκε ιδιαίτερα μεροληπτική και άδικη, υπακούοντας ουσιαστικά τη βουή του πλήθους, και με προφυλάκισε χωρίς να υπάρχει καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία, μη αιτιολογώντας επαρκώς και την απόφασή της αυτή. Με προφυλάκισε δηλαδή παράνομα, ακολουθώντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε καταπατήσει και ακυρώσει το τεκμήριο της αθωότητάς μου» αναφέρει χαρακτηριστικά η κατηγορούμενη στην κυρία Ασημακοπούλου.

Ταυτόχρονα, η κυρία Σταμάτη αποδίδει την παραμονή της στις φυλακές, τις τελευταίες 21 ημέρες, στο γεγονός ότι ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, όπως αναφέρει, ένα πολιτικό πρόσωπο, που «όντως νεαρότερη ηλικιακά θαύμαζα», χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της «ακούσια πρωταγωνίστρια μιας τραγωδίας», την οποία μεταμόρφωσαν τα ΜΜΕ στο πιο αντιπαθητικό πρόσωπο της χώρας. «Εγώ “κατέστρεψα” την Ελλάδα και έφερα όλα τα δεινά που βλέπουμε καθημερινά και ενδεχομένως το Μνημόνιο είναι απότοκο ενός γάμου με 15 καλεσμένους και της αγοράς ενός σπιτιού κατόπιν τραπεζικού δανείου» επισημαίνει η Βίκυ Σταμάτη, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι στην υπόθεσή της «δεν έγινε δίκαιη εφαρμογή του νόμου και δεν είχε μία δίκαιη προδικασία». Και συνεχίζει: «Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλγητης προφυλάκισης, που ήταν μη νόμιμη και άδικη, ήταν καταστροφικό. Ενα παιδί πέντε ετών έμεινε χωρίς πατέρα και μητέρα. Το πραγματικό θύμα της ήταν ένα ανήλικο παιδί στην πιο ευαίσθητη ηλικία του, που αναγκάστηκε, χωρίς ουσιαστικό, πραγματικό και νομικό λόγο και αναγκαιότητα, να μείνει μόνο του, με τους ηλικιωμένους γονείς μου».

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης και πως η επιστολή της «δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κραυγή μου προς τη Δικαιοσύνη, για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που βιώνω, η κραυγή μιας μάνας, που αγωνία για ένα παιδί που ζει την πιο ευαίσθητη και κρίσιμη ηλικία του χωρίς πατέρα και χωρίς μητέρα», καθώς εκείνο το «ενδιαφέρει κάτι πολύ απλό και ανθρώπινο, που ούτε φυλακίζεται ούτε αντικαθίσταται. Η στοργή, η αγκαλιά και η αγάπη της μάνας του».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης ζήτησε την παραμονή της κυρίας Σταμάτη στις φυλακές, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα δεδομένα βάσει των οποίων κρίθηκε προφυλακιστέα. Οπως αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός, η βαρύτητα της πράξης που αποδίδεται στη σύζυγο του πρώην υπουργού, αλλά και το γεγονός ότι θεωρείται ύποπτη φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων, καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση της προσωρινής της κράτησης, καθώς, αν αφεθεί ελεύθερη, ενδεχομένως «θα επιχειρήσει να συγκαλύψει παλαιότερες πράξεις».

Μάλιστα, ο εισαγγελέας «απαντά» στο επιχείρημά της ότι πρέπει να αποφυλακιστεί για να φροντίσει το παιδί της, επισημαίνοντας ότι και άλλες μητέρες ανηλίκων είναι στη φυλακή, όπως επίσης και αντίστοιχες περιπτώσεις ανδρόγυνων.

Με αφορμή την εισαγγελική πρόταση, ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος υπεράσπισης της κυρίας Σταμάτη, διερωτάται: «Αραγε η τιμωρία και καταστροφή ενός παιδιού αποτελεί επαινετό δικαστικό έργο ή επίδειξη αναλγησίας και σκληρότητας από μια Δικαιοσύνη που οφείλει να είναι το αντίθετο;». Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για να βρίσκεται στις φυλακές η εντολέας του.

Βάσω Παλαιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.