Διαβεβαιώσεις Μπαμπινιώτη για ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών

Έληξε σήμερα 17 Μαΐου, το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ενώ στις 15 Ιουνίου θα λήξει το διδακτικό έτος για τα δημοτικά σχολεία.

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου ξεκινούν, οι Πανελλήνιες Εξετάσεις που ολοκληρώνονται για το σύνολο των μαθημάτων, όλων των κατηγοριών, στις 23 Ιουνίου. Λόγω της νέας εκλογικής αναμέτρησης πιθανότατα να δοθεί παράταση στην εξέταση κάποιων μαθημάτων, με αιχμή του δόρατος αυτά που εξετάζονται στις 9 και στις 11 Ιουνίου, καθώς και στις 16 και 18 Ιουνίου.

Ως επικρατέστερο σενάριο που συζητείται στο υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον, είναι οι Κυριακές 10 και 17 Ιουνίου. Ακόμα και τις ημέρες αυτές υπάρχουν Πανελλαδικές, ωστόσο, αφορούν υποψηφίους από Επαγγελματικά Λύκεια , τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι είναι σαφώς λιγότεροι από τον κύριο όγκο των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Ιουνίου και τη Δευτέρα 11 Ιουνίου εξετάζονται μαθήματα των υποψηφίων ΕΠΑΛ. Για τις εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ, που οδηγούν μόνο σε θέσεις σε ΤΕΙ, έχουν υποβάλει αίτηση περισσότεροι από 23000 υποψήφιοι, ενώ εξετάζονται σε πολλά και διαφορετικά μαθήματα εκείνες τις ημέρες.

Στο τραπέζι του διαλόγου στο υπουργείο Παιδείας, εξετάζεται και η 17η Ιουνίου, ευνοϊκότερη ημερομηνία για αναβολή των εξετάσεων. Για το Σάββατο 16 Ιουνίου οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στα Αγγλικά , μάθημα στο οποίο συμμετείχαν πέρυσι περίπου 12.000 υποψήφιοι. Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι εξετάζονται στο ειδικό μάθημα Αρμονία, στο οποίο πέρυσι διαγωνίσθηκαν λιγότερα από 1000 άτομα. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων πάντως ολοκληρώνονται στις 23 Ιουνίου με εξέταση στα γαλλικά και στα ιταλικά. Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, την Παρασκευή 15 Ιουνίου και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές εξετάσεις για υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή και μεταφορά ημερομηνίας θα έχει την επίπτωσή της στις ημερομηνίες ανακοίνωσης των βαθμολογιών, αλλά και στη δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής, που γίνεται περί τα τέλη Αυγούστου.

Σε ότι αφορά στη γλώσσα της αριθμητικής διαγράφεται μία από τις καλύτερες χρονιές καθώς περίπου 77 χιλιάδες θέσεις διατίθενται εφέτος για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων υπολογίζεται ότι θα εισαχθούν τρεις στους πέντε υποψηφίους.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, εφέτος διατίθενται 76.094 θέσεις στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013. Η αύξηση των εισακτέων είναι 2,22% σε σχέση με πέρυσι.
Στα πανεπιστήμια εισάγονται εφέτος 44.381 άτομα , δηλαδή +5,87 σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 31.713 άτομα , δηλαδή-2,48% σε σχέση με πέρυσι.

Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 110.851 έναντι το 2011, δηλαδή περίπου έξι χιλιάδες αιτήσεις, μαθητών και αποφοίτων λιγότερες.

 

Διαβεβαιώσεις Μπαμπινιώτη για ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών

Διαβεβαιώσεις για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων παρείχε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Με αίσθηση ευθύνης θέλω να διαβεβαιώσω τις χιλιάδες των παιδιών που θα διαγωνιστούν από τη Δευτέρα, για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, καθώς και τις οικογένειές τους, ότι έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, ώστε να διεξαχθούν ομαλά», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ο υπουργός Παιδείας και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να βοηθήσουν την ελληνική οικογένεια, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τις θέσεις των υποψηφίων στα ΑΕΙ, ιδίως για οικογένειες με ειδικά προβλήματα».

«Εύχομαι στα παιδιά μας, επιτυχία στις εξετάσεις και, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, τα διαβεβαιώνω ότι αξίζει η προσπάθειά τους» κατέληξε ο κ. Μπαμπινιώτης.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.