Την περασμένη χρονιά η Δικαιοσύνη τον αθώωσε. Φέτος όμως; Ο πιο φημισμένος κατηγορούμενος στην παγκόσμια ιστορία, 2500 χρόνια μετά την καταδίκη του, «ξανακάθεται» στο εδώλιο.

Δικηγόροι υπεράσπισης, ενάγοντες και δικαστές τον ξαναπερνούν από… κόσκινο, σε μια δίκη που θα διερευνήσει αν τελικά ο κορυφαίος Ελληνας φιλόσοφος καταδικάστηκε ορθά ή όχι σε θάνατο το 399 π.Χ από την Ηλιαία, το κυριότερο δικαστήριο του αρχαίου αθηναϊκού κράτους.

Η δίκη του Σωκράτη θα διεξαχθεί όχι κεκλεισμένων των θυρών, όπως είθισται άλλωστε να συμβαίνει με όλες τις υψίστης σημασίας υποθέσεις, αλλά παρουσία των απανταχού ενδιαφερόμενων, που θα θελήσουν να ακούσουν διά ζώσης τις συναρπαστικές αγορεύσεις.

Η… εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 25 Μαΐου, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά στο Διαδίκτυο μέσω live streaming από την επίσημη ιστοσελίδα του πολιτιστικού ιδρύματος.

Οσοι, πάλι, επιθυμούν να γίνουν μέρος μιας τέτοιας ιστορικής στιγμής θα μπορούν να το κάνουν παρακολουθώντας τη μέσα από την αίθουσα του «δικαστηρίου». Μάλιστα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει και για την τύχη του Σωκράτη, να διχαστεί, αλλά και να προβληματιστεί, ακούγοντας τα εμπεριστατωμένα επιχειρήματα κάθε πλευράς.

Οι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, που θα δώσουν το «παρών» στην… αναψηλάφηση της δίκης αυτής -που δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αναπαράσταση της παλιότερης-, είναι διαπρεπείς και γνωστοί νομικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι θα αγορεύσουν με πειθώ ενώπιον του ακροατήριου. Στόχος τους θα είναι να επανεξετάσουν την υπόθεση της ενοχοποίησής του υπό το πρίσμα των αιώνων, προσαρμοζόμενοι φυσικά στη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη.

Δικαστές του, εν έτει 2012, θα είναι μεταξύ πολλών ηχηρών ονομάτων ο λόρδος Richard Aikens, δικαστής και μέλος του εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας, η δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της Γαλλίας Sophie-Caroline De Margerie, η ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου και πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Ρήγας.

Υπέρ του Σωκράτη θα ταχθούν οι δικηγόροι Michael Beloff και Patrick Simon, ενώ υπέρ των Αθηναίων είναι οι δικηγόροι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση δρ Αντώνης Παπαδημητρίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι ο Σωκράτης είχε ξαναδικαστεί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σε μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές αίθουσες της αμερικανικής δικαιοσύνης. Τότε, σε μια ιστορική δίκη, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολλοί πανεπιστημιακοί, ποινικολόγοι αλλά και απλός κόσμος, ο Σωκράτης αθωώθηκε, αφού οι δύο δικαστές -από τους τρεις συνολικά- έκριναν ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν ήταν επαρκή για την καταδίκη του.

Info: Ο Σωκράτης θα «ξαναδικαστεί» στις 25 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Στις 18.30. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση για όσους το επιθυμούν.

Γιώτα Βαζούρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.