Λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά ακινήτων για το 2012, το περίφημο «χαράτσι», έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Η ακυβερνησία οδήγησε σε καθυστέρηση της έκδοσης σχετικής εγκυκλίου και έτσι, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κ. Στεριώτης, η επιχείρηση έχει αρχίσει να τυπώνει λογαριασμούς χωρίς το «χαράτσι» μέχρι να λάβει τις σχετικές οδηγίες. Αυτά είναι τα καλά νέα, γιατί υπάρχουν και τα άσχημα: Στην περίπτωση που το τέλος ακινήτων καταβληθεί κανονικά, τότε οι δόσεις δεν θα είναι πέντε, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά λιγότερες εξαιτίας της καθυστέρησης. Ετσι, τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν τους τελευταίους μήνες του χρόνου. Πέρυσι το τέλος ακινήτων καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, μέσω αντίστοιχων λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ φέτος είχε εξαγγελθεί ότι θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις. Ολα δείχνουν ότι οι δόσεις θα είναι λιγότερες, στην περίπτωση που τηρηθούν οι απαιτήσεις του Μνημονίου, το οποίο πλέον αμφισβητείται από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εξακολουθήσει να εισπράττεται το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης του τέλους από τους λογαριασμούς, καθώς σύσσωμη η αγορά ενέργειας υποστήριζε ότι μόνο έτσι θα περιοριστούν τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν πολλές εταιρίες. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι καθυστερήσεις στην πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ ήταν το πρώτο ντόμινο που οδήγησε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε προ ημερών ότι η εικόνα με τους καθυστερούμενους λογαριασμούς έχει βελτιωθεί, κυρίως επειδή έχουν αυξηθεί οι διακοπές ρεύματος σε κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί αντισυνταγματική η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει την έκτακτη εισφορά ακινήτων.

Οσο για τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει σε πρόσφατη ανακοίνωση ότι «σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αντιμετωπίζει προβλήματα -όπως άλλωστε και όλες οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις- και με υπευθυνότητα καταβάλλει, σε συνεργασία με την Πολιτεία, συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειδικά αυτών που αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όφελος όλων των καταναλωτών και της χώρας, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης επάρκεια».

Φώτης Κόλλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.