http://content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20120516/engine/assets_LARGE_t_420_54056201_type11585.jpgΣε νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών καθώς και σε νέες δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων προσανατολίζονται οι δικαστικές Αρχές σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου και των υπόλοιπων προφυλακισμένων ατόμων που κατηγορούνται μαζί του. Την ίδια στιγμή, πολύτιμο υλικό έχει φθάσει στα χέρια της ανάκρισης που αφορά έγγραφα και προσωπικές σημειώσεις (εν είδει ημερολογίου) που κρατούσε ο πρώην υπουργός, μαζί με υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρέθηκε στα σπίτια και στα γραφεία των συγκατηγορουμένων, και το οποίο κατασχέθηκε.

Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «καυτά» στην κυριολεξία στοιχεία, καθώς επιτρέπουν να «δέσουν» πρόσωπα και καταστάσεις μεταξύ τους, καταρρίπτοντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς που έχουν προβληθεί από διάφορες πλευρές ότι δεν γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις, ποιοι βρίσκονταν πίσω από offshore εταιρείες κ.λπ. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά πως «σε κάθε σελίδα υπάρχει κι ένα έγκλημα», θέλοντας να δείξουν την πληθώρα των στοιχείων που έχουν για να στηρίξουν τις κατηγορίες και να τις επεκτείνουν ακόμα περισσότερο.

Ηδη στα χέρια του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή έφθασαν οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τα γερμανικά υποβρύχια και τους πυραύλους TOR M1, ενώ, λόγω του εξαιρετικά μεγάλου όγκου τους, χρειάστηκε να ανατεθούν καθήκοντα και επίκουρου ανακριτή στον συνάδελφό του στο Πρωτοδικείο κ. Σταυρόπουλο.

Ειδική μελέτη και ερμηνεία-αποκρυπτογράφηση θα χρειαστεί το ημερολόγιο του Α. Τσοχατζόπουλου, όπου γίνεται αναφορά -σύμφωνα με πληροφορίες- σε πολλά πρόσωπα (πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους κ.λπ.) και πρέπει να ερευνηθεί κατά πόσον προκύπτει κάποια διασύνδεση με «σκοτεινές» πλευρές της υπόθεσης. Κατά τις δικαστικές πηγές, τα έγγραφα δείχνουν ότι πολλοί γνώριζαν μη νόμιμες ενέργειες, παρά την άρνηση ή τη δήλωση άγνοιας που έκαναν.

Στις επόμενες κινήσεις που θα προχωρήσουν οι ανακριτικές Αρχές, θα είναι η υποβολή αιτημάτων για άνοιγμα και άλλων τραπεζικών λογαριασμών με την υποβολή και αιτημάτων δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες. Ειδική έρευνα πρόκειται να γίνει και γύρω από ακίνητες περιουσίες σε συνδυασμό και με όσα στοιχεία έχουν καταχωρισθεί στα φορολογικά έντυπα των Ε9.

Η έρευνα γύρω από τις ακίνητες περιουσίες δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε νέες δεσμεύσεις ακινήτων πέραν της κατοικίας του Α. Τσοχατζόπουλου στη Διον. Αρεοπαγίτου, που έχει ήδη δεσμευθεί. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πέρσι (για πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους), η ανάκριση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 4μήνου (εκτός εάν δεν έχουν απαντηθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής κρίσιμα για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κληθούν πολλοί από τους κατηγορουμένους για συμπληρωματικές απολογίες.

Ωστόσο, πιθανολογείται ότι οι ανακρίσεις για τα υποβρύχια και τα TOR M1 θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο και δεν θα κινηθούν εντός των 4μηνων ανακριτικών ορίων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.