Ποια ονόματα συζητιούνται για τα κρίσιμα υπουργεία

Εκλογές 17 Ιουνίου με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Π. ΠικραμένοΣτις 17 Ιουνίου με υπηρεσιακή κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ κ.Παναγιώτη Πικραμένο θα διεξαχθούν οι εκλογές όπως αποφάσισε  στις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην οποία μετείχαν όλοι πλην του Μιχαλολιάκου που αρνήθηκε να  παραστεί.

Ο κ. Π. Πικραμένος θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο περί τις 15.15, προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θα μετέχουν ως υπουργός Αμυνας ο κ. Φρ. Φραγκούλης, Οικονομικών ο κ. Τ. Γιαννίτσης, Εξωτερικών ο κ. Ι. Ζέπος, Προστασίας του Πολίτη ο κ. Λ. Οικονόμου, Εργασίας ο κ. Α. Ρουπακιώτης και Δικαιοσύνης ο κ. Χρ.  Γεραρής, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο κ. Γ. Σαββαΐδης.

Στις 14.15 η προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε βάσει του Αρθρου 37, παρ. 3 του Συντάγματος, ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, με επικεφαλής δικαστικό. Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μπίτσιος που έκανε την ανακοίνωση αυτή, είπε ότι «το όνομα πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί σε λίγο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας πρότεινε ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ.Γερ. Αρσένη, πρόταση που απορρίφθηκε. Ως δεύτερη επιλογή, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε ότι η πρόταση του ΚΚΕ ήταν η κυβέρνηση να έχει καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και να μην πάρει καμία πρωτοβουλία σε κανέναν διεθνή οργανισμό. Τόνισε δε ότι δεν πρότεινε κανένα όνομα για πρωθυπουργό, αφού το ΚΚΕ δεν έχει πλειοψηφία για να θέσει κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν κεφάτοι με τους δημοσιογράφους, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος μάλιστα διόρθωσε και τη γραβάτα ενός δημοσιογράφου μέσα στην αίθουσα. Ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Παπαρήγα συνέχιζαν να αστειεύονται με τους δημοσιογράφους και μέσα στην αίθουσα της σύσκεψης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προσήλθε, κατά πληροφορίες, στη σύσκεψη με δικές του προτάσεις για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Ο κ. Καμμένος θα προτείνει τον κ. Πικραμμένο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Π. Ηφαιστο για το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να χειριστεί τα ανοικτά εθνικά θέματα όπως αυτό της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ θα ζητήσει αλλαγή προσώπων στα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας.

Παραμένει άγνωστο πάντως τι ειπώθηκε μεταξύ των πολιτικών αρχηγών κατά τα 7 λεπτά που έμειναν μόνοι τους, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και πρακτικών, αναμένοντας την έλευση του Προέδρου.

Πάντως, οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν ρωτήθηκαν για την ημερομηνία των εκλογών και αν θα είναι 10 ή 17 Ιουνίου, απάντησαν σχεδόν όλοι: «δεν ξέρουμε». Η χθεσινή δήλωση του νέου προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, ο οποίος θεώρησε δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 17, δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος κύριος Κάρολος Παπούλιας πάντως, όταν ρωτήθηκε από το «Βήμα» εάν θα συμφωνήσουν όλοι σε κυβέρνηση, απάντησε: «σιγά – σιγά».

Σημείο αιχμής της σημερινής σύσκεψης υπήρξαν  τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις νευραλγικές θέσεις της υπηρεσιακής κυβέρνησης και κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών. Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Στην επιλογή του προσώπου  θα σταθμιστεί και η δυνατότητα εκπροσώπησης της χώρας στο εξωτερικό, αφού ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών  θα παραστούν στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Μαΐου στο Σικάγο, όπου θα τεθεί ξανά το θέμα της πΓΔΜ, και εν συνεχεία, λίγες μέρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα τα προγράμματα ανάπτυξης.

Νίκος Χασαπόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.