Αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου

Ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου, ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος το μεσημέρι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 17 Ιουνίου.

Τη βεβαιότητά του ότι ο νέος Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ηρεμίας και μετριοπάθειας εξέφρασε ο Λουκάς Παπαδήμος, παραδίδοντας στον Παναγιώτη Πικραμμένο. Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος ότι η χώρα τελεί υπό ιδιαίτερες συνθήκες και αναλαμβάνει δύσκολο ρόλο σε μια ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο, ενώ εξήρε τη συμβολή του κ. Παπαδήμου κατά το προηγούμενο διάστημα.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Οι βουλευτές θα ορκιστούν, στη συνέχεια, ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις 11 το πρωί.

«Θα σας πω και εγώ κάτι ευχάριστο. Θα δεχθώ με χαρά να μας προσφέρετε καφέ με πολλή ζάχαρη», είπε στον κ. Πικραμμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Πικραμμένος ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι είναι σημαντικό το βάρος που αναλαμβάνει και πως ελπίζει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του δείχνει.

«Δεν μου διαφεύγει ότι η πατρίδα διέρχεται δύσκολες στιγμές. Με τη δική σας καθοδήγηση κύριε Πρόεδρε, πρέπει να διαφύγουμε τους κινδύνους και να προχωρήσουμε σε ομαλή μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έγινε με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, έπειτα από το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, που οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ θα ασκεί τώρα ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Κώστας Μενουδάκος. Ο κ.Μενουδάκος είναι πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, επικαλούμενου και Οικολογικού Τμήματος.

Σαμαράς: Είμαστε μπροστά σε δύο δρόμους

Ο λαός είναι μπροστά σε δύο δρόμους, να αλλάξουμε τα πάντα με αλλαγές που να γίνονται και από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο εξόδου από το ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τον ορισμό του Π. Πικραμμένου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Τσίπρας: Στις εκλογές ο λαός να κάνει το επόμενο βήμα για την ακύρωση του Μνημονίου

Προτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη ως γνώστη και επί των οικονομικών, αλλά και των εθνικών θεμάτων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για την πρόταση «από τις δυνάμεις που μέχρι χθες μιλούσαν για οικουμενική κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζήτησε να μην προχωρήσει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση μέτρων, όπως το πάγωμα μισθών ή οι περικοπές σε συντάξεις.

Ζήτησε ακόμα να παγώσει κάθε διαδικασία για την πώληση δημόσιας περιουσίας.

Σχετικά με την πρόταση Αρσένη σχολίασε: «Είναι εντυπωσιακό ότι οι δυνάμεις που μέχρι χθες ήθελαν οικουμενική κυβέρνηση έκαναν ακόμη και πικρόχολα σχόλια- και ο καθένας μπορεί πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του.»

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολίτες έκαναν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στις εκλογές του Μαΐου, καλώντας τους «να ολοκληρώσουν το σημαντικό βήμα για να ακυρωθεί το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση».

Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού, δημαγωγίας και αλαζονείας

Οι μέρες έως τις εκλογές είναι ημέρες στοχασμού, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού, δημαγωγίας, αλαζονείας και εμπορίας ψευδαισθήσεων, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Ζητάμε από τους πολίτες να σταθμίσουν τα γεγονότα με το βλέμμα στο μέλλον. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα και εφικτά πράγματα που δίνουν αισιοδοξία και προοπτική» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Καμμένος: Ζητήσαμε σαφή θέση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τη διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την παραμονή Παπαδήμου στην πρωθυπουργία εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, προτείνοντας τον Π.Πικραμμένο.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει καμία απόφαση για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας.

«Ζητήσαμε τη σαφή θέση όλων των κομμάτων στο θέμα του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

Παπαρήγα: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού

«Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο» τόνισε η γγ του ΚΚΕ, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού.

«Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού.

» Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.»

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της είχε προτάσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που γίνονται προτάσεις με πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, «τότε και αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω».

Εξήγησε μάλιστα: «Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο -και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι- που θα πήγαινε στα Σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Κουβέλης: Οσο το δυνατόν μικρότερο υπουργικό σχήμα

Την πρότασή του για ένα όσο το δυνατό μικρότερο υπουργικό σχήμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Προτείνουμε να υπάρχει ένας υπουργός ανά υπουργείο και όπου υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθεί και ένας υφυπουργός, τόνισε σε δηλώσεις του από τη Βουλή.

«Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να εξασφαλιστεί η πολιτική ουδετερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να μην προσδιοριστεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός με κομματικά χαρακτηριστικά».

Για τις νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου ο κ.Κουβέλης ζήτησε από το λαό να πολλαπλασιάσει τη δύναμη που έδωσε στη ΔΗΜΑΡ την 6η Μαΐου.

Είμαστε έτοιμοι από καιρό για να οδηγηθεί η χώρα σε μία προοδευτική κατεύθυνση, τόνισε.

Στη σύσκεψη  δεν συμμετείχε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος

«Αρνούμαι να νομιμοποιήσω τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής» δηλώνει ο γγ του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, με αφορμή την πρόσκληση που έλαβε για να συμμετάσχει στη σύσκεψη με σκοπό τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αύριο στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών, χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά με λίστα.

 

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής.

Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί, με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Η εκλογή θα γίνει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτική μυστική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρωτευσάντων σε ψήφους υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι υποχρεωτικό να αναδειχθεί από το πρώτο κόμμα.

Με την ανάδειξή του, ο πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει τη νέα ημερήσια διάταξη η οποία θα περιλαμβάνει την εκλογή των υπολοίπων μελών του προεδρείου σε επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή το απόγευμα.

Πέραν του προέδρου, το προεδρείο θα απαρτίζεται από επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς οι οποίοι θα εκλεγούν επίσης έπειτα από μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι πρώτοι τρεις αντιπρόεδροι εκλέγονται από το πρώτο κόμμα σε κοινοβουλευτική δύναμη, ο τέταρτος αντιπρόεδρος από το δεύτερο κόμμα, ο πέμπτος αντιπρόεδρος από το τρίτο κόμμα, ο έκτος αντιπρόεδρος από το τέταρτο και ο έβδομος αντιπρόεδρος από το πέμπτο κόμμα.

Τούτο σημαίνει ότι αντιπροέδρους θα εκλέξουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.

Η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα εκλέξουν αντιπροέδρους. Δεν αποκλείεται, πάντως, είτε σε αυτή είτε στην επόμενη Βουλή να υπάρξει τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα στο προεδρείο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επανεκλεγούν περισσότερα από πέντε.

Ενα ζήτημα που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη είναι οι θέσεις που πρόκειται να καταλάβουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες στα έδρανα της Ολομέλειας, καθώς έχουν εισέλθει τρία νέα κόμματα στη Βουλή (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά) ενώ δεν εξελέγησαν βουλευτές από το ΛΑΟΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είθισται να κάθονται από τα αριστερά προς τα δεξιά ανάλογα με τη θέση του κόμματός τους στο ιδεολογικό φάσμα.

Εξαίρεση σε αυτή την πρακτική είχε αποτελέσει, πάντως, ο ΛΑΟΣ οι βουλευτές του οποίου είχαν καταλάβει τις θέσεις στα ορεινά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι θα δοθεί η ευκαιρία στα κόμματα να καταλάβουν από μόνα τους τις θέσεις που επιθυμούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.