Το τέλος της οικοδομής έχει φτάσει και στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/oikodomi3265.jpg?1336928029Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Alpha Bank, στη διετία 2011-2012 αναμένεται να καταγραφεί μείωση 40% στις επενδύσεις σε νέες κατοικίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούνται στο «απόσπασμα» 200 επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή, καθώς η παντελής έλλειψη ζήτησης ακινήτων δημιουργεί στρατιές χιλιάδων ανέργων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προ τετραετίας εργάζονταν 160.000 οικοδόμοι και σήμερα εργάζονται μόλις 62.000, ενώ υπάρχουν περιοχές, όπως τα Χανιά, όπου χωρίς δουλειά παραμένει εδώ και εννέα μήνες το 90%-95% των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών, σύμφωνα με την Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Χανίων.

Την ίδια ώρα στη Ρόδο, όπως αναφέρεται από το τοπικό σωματείο, έχουν καταγραφεί πάνω από 8.000 άνεργοι, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα σε σχέση με το 2010 έχει μειωθεί κατά 80%.

Η ανεργία στον κλάδο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και στον νομό Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται τυχερός ακόμη και αυτός που κάνει δύο μεροκάματα τον μήνα. Συγκεκριμένα το Συνδικάτο Οικοδόμων κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας στους οικοδόμους που ξεπερνά πλέον το 70%.

Επίσης, πάνω από το 90% των οικοδόμων του νομού Ξάνθης είναι άνεργοι και οι περισσότεροι, ειδικά στις πιο παραγωγικές ηλικίες, αναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναφέρεται από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

 

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων, καθώς επισημαίνεται ότι την τριετία 2009-2011 η οικοδομική δραστηριότητα έκανε βουτιά κατά 85%, αφήνοντας πίσω της 1.000.000 ανέργους.

Οσον αφορά το συνολικό ύψος των επενδύσεων στην οικοδομή εκτιμάται ότι φέτος δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. ευρώ το 2011 και 9,6 δισ. ευρώ το 2010.

Δηλαδή μέσα σε έξι χρόνια το ύψος των επενδύσεων έχει φτάσει να αντιστοιχεί σε μόλις 25% του συνόλου του 2006.

Ξανθή Γούναρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.