Στο «κόκκινο» βρίσκονται το ελληνικό αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματίστηρια, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και των δηλώσεων από Ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Το χρηματιστήριο Αθηνών κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες, σημειώνοντας νέο χαμηλό 20ετίας, ενώ τα ευρωπαϊκά καταγράφουν πτώση έως και 2,40%.

Συγκεκριμένα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 589,78 μονάδες – νέο χαμηλό 20ετίας -, καταγράφοντας πτώση κατά 3,65%, ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 11,25 εκατ. ευρώ.
Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,5% περίπου.
«Είναι η πολιτική αβεβαιότητα και οι συνεχείς δηλώσεις από την Ευρώπη που αναφέρονται στο ρίσκο η Ελλάδα να μην καταφέρει να μείνει στο ευρώ», σχολίασε η Νατάσσα Ρουμαντζή, αναλύτρια στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή.

Στο μεταξύ, «βουτιά» κάνουν οι δείκτες και των ευρωπαίκών χρηματιστηρίων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 υποχωρεί κατά 1,49%, καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται αρνητικά.
Την μεγαλύτερη πτώση, κατά 2,41% καταγράφει ο δείκτης CAC στο γαλλικό χρηματιστήριο, ο οποίος βρίσκεται στις 3.054,30 μονάδες, ακολουθεί ο δείκτης DAΧ της Φρανκοφούρτης, στις 6.434,68 ονάδες, μειωμένος κατά 2,21%, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 1,85% στις 5.472,41 μονάδες.

Σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών το ευρώ
Επίσης, το ευρώ υποχωρεί σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 4 μηνών μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, γεγονός που συντηρεί την ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Υποχώρησε στα 1,2878 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιανουαρίου.

«Οι προοπτικές για πτώση του ευρώ έχουν αυξηθεί και η πρόβλεψή μας για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο εξάμηνο είναι 1,25 δολάρια και στο 12μηνο 1,20 δολάρια», σχολίασε αναλυτής στην Barclays.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,04% και των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,55%, ενώ η απόδοση των γερμανικών ομολόγων – που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια – μειώθηκε σε νέο χαμηλό επίπεδο.

Για τα 30ετή γερμανικά ομόλογα, η απόδοση μειώθηκε για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση στο χαμηλό επίπεδο του 2,18%, ενώ για τους 10ετείς γερμανικούς τίτλους μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,50%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.