Στο τραπέζι πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων Σε νέα σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία έχουν «προσκληθεί» όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, συνεχίζεται σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι το θρίλερ διαβουλεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σήμερα, πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Παπούλιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο στη 1.00 το μεσημέρι προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων που έπεσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων από τον κ. Παπούλια.

Παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι θα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα δεν θα παραστεί η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι ήδη από χθες το πρωί το κόμμα είχε δηλώσει ότι θα ανταποκρίνονταν σε σχετικό αίτημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει τροποποιηθεί στο ελάχιστο η πολιτική και προγραμματική του θέση.

Η χθεσινή, κοινή σύσκεψη Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη ξεκίνησε στις 7.30 μμ, διήρκεσε λιγότερο από μίαν ώρα και κατέληξε στη συναπόφαση των τριών αρχηγών να συζητηθεί, υπό διευρυμένη σύνθεση, η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Επιφυλακτικοί ήταν στις δηλώσεις τους για την προοπτική σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την κατ’ αρχήν αντίθεσή του εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης χαρακτηρίζοντας «ήττα της πολιτικής» ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο τραπέζι πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, είπε ότι η προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζεται. “Η ευρύτερη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει μια τέτοια βιώσιμη κυβέρνηση -όπως ορίσαμε και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- είναι απολύτως αναγκαία” σημείωσε με έμφαση ο αρχηγός της ΝΔ.

Οπως είπε, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει και την πρόταση που έκανε χθες ο κ. Καμμένος, από την οποία – όπως είπε – υπάρχουν περιθώρια δικής του στήριξης σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα.

Στο τραπέζι πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

Ο κ.Σαμαράς άσκησε κριτική στον Φώτη Κουβέλη για την επιμονή του να μην συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εάν δεν συμμετέχει σε αυτήν και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα το ενδεχόμενο κυβέρνησης με πολιτικά πρόσωπα. “Σημασία έχει και εδώ ποια κόμματα θα ήταν εκείνα που θα στήριζαν μια τέτοια πρωτοβουλία” είπε.

Στο τραπέζι πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων

“Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι πρώτα θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να βρει πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες” σημείωσε για να συμπληρώσει ωστόσο ότι “μπροστά σε μια κατάσταση σαν τη σημερινή, και έκτακτες λύσεις πρέπει να τις δει κανείς και να τις εξετάσει”, εννοώντας μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός έχει δώσει σαφέστατη εντολή “όσο το δυνατόν, όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε αυτή τη νέα κυβέρνηση. Ο καθένας αναλαμβάνει ιστορικά, πλέον, τις ευθύνες του.”

Βενιζέλος: Τη στηρίζουμε ως λύση ανάγκης

Στις δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κυβερνητική λύση, πρότεινε σήμερα το σχηματισμό κυβέρνησης από προσωπικότητες, από μη πολιτικά πρόσωπα, που θα στηριχθεί κοινοβουλευτικά από το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, δηλαδή κομμάτων».

Και αφού αναφέρθηκε στα όσα είχε προτείνει ή αποχδεχθεί το ΠΑΣΟΚ (κυβέρνηση συνεργασίας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κυβέρνηση της Αριστεράς με άλλες δυνάμεις, ή οικουμενική κυβέρνηση με θητεία δύο ετών) σημείωσε:

Κατά τη λογική αυτή, στηρίζουμε ως λύση ανάγκης και μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων. Στη Δημοκρατία, η ευθύνη ανήκει στις πολιτικές κυβερνήσεις, στα πολιτικά κόμματα, στα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών ή προσωπικοτήτων. Όμως, όταν είμαστε μπροστά σε τέτοια κρίση, έχει σημασία η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης αυτής να είναι η ευρύτερη δυνατή.

Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη κατά τη γνώμη μας βάση. Θα μπορούσαν όμως να μετέχουν και άλλες δυνάμεις. Θα μπορούσε να μετέχει και το κόμμα του κ. Καμμένου, ακόμη και το ΚΚΕ πρέπει να ερωτηθεί και ν’ αναλάβει και τις δικές του ευθύνες.
Σημασία έχει ότι εμείς δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή ή εγγυητή της κατάστασης κανέναν άλλον. Και, για να το πω ευθέως, δεν αναγορεύουμε σε ρυθμιστή και εγγυητή της κατάστασης τον κ. Τσίπρα, το ΣΥΡΙΖΑ, με τις αντιφάσεις, τις ανακολουθίες και την πρόωρη αλαζονική συμπεριφορά.

Όμως, μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων πρέπει να μπορεί να σταθεί και στη Βουλή και στην κοινωνία. Δε μπορεί ν’ αντιμετωπίζει μια, όπως λέγεται, «κοινωνική αντιπολίτευση», η οποία θα έχει έντονα χαρακτηριστικά και θα εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της χώρας σε βάρος των πολιτών, σε βάρος των επιχειρήσεων, σε βάρος της ανάπτυξης, σε βάρος της προοπτικής της χώρας. Πρέπει όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Προκειμένου λοιπόν όλοι να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσταση και κανείς να μη νομίζει ότι υπάρχουν τεχνητές απειλές ή τεχνητοί κίνδυνοι, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι, και θα το κάνει, ευρύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί εκεί θα τοποθετηθούν όλοι υπεύθυνα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και τελικά ενώπιον του ελληνικού λαού.Χαίρομαι πραγματικά, γιατί έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αυτή την πρότασή μας.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά πρέπει ν’ αγωνιστούμε με υπευθυνότητα μέχρι το τέλος.

Κουβέλης: Θα συνιστούσε ήττα της πολιτικής
Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης αφού έκανε αναδρομή στις προτάσεις που έχει μέχρι στιγμής καταθέσει η ΔΗΜΑΡ, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του κ. Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

«Κατέθεσα την αντίθεσή μου στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων – τεχνοκρατών. Διότι θα εκπροσωπούσε ήττα της πολιτικής. Αλλα ακόμη και έτσι θα έπρεπε να ενσωματώνει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι οικουμενική κυβέρνηση», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Σημείωσε, δε, ότι και στην αυριανή σύσκεψη με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα προσέλθει με την πρόταση που έχει απευθύνει για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης για την οποία αποτελεί προϋπόθεση η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ακόμα και στην περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης τεχνοκρατών, αυτή θα έπρεπε να ενσωματώνει τη στήριξη και τη συμμετοχή της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραβρεθεί στη σημερινή σύσκεψη, γιατί είχε υποχρέωση θεσμικού χαρακτήρα.

Υπενθύμισε ότι η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος, “από θέση ευθύνης απέναντι στη χώρα και την κοινωνία”, είχαν προτείνει στον κ. Τσίπρα, όταν εκείνος είχε τη διερευνητική εντολή, να σχηματιστεί κυβέρνηση της αριστεράς ή έστω με τέτοιο πρόσημο και σημείωσε πως, ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε η εντολή.

Στη συνέχεια, είπε, προσήλθε από την ίδια υπεύθυνη θέση και κατέθεσε την πρότασή του και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που θα έπρεπε να ενσωματώνει και να εκφράζει την εντολή και την ετυμηγορία του λαού στην κάπλη της 6ης Μαΐου, “δηλαδή την πολιτική που κρατάει τη χώρα στην Ευρωζώνη και το Ευρώ και που ξεκινάει από την πρώτη ημέρα την αποδέσμευση από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση”.

Τόνισε δε ότι αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε “αναγκαία” να εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων που αναφέρονται στα πολιτικά στοιχεία που ανέφερε και πως αυτό δεν κατέστη δυνατό “γιατί δεν θέλει αυτή τη συμμετοχή ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Παπαρήγα: Είμαστε αντίθετοι στις κυβερνήσεις προσωπικοτήτων

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα πάρει μέρος η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «η θέση του ΚΚΕ, η οποία εκφράστηκε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιέχεται στα πρακτικά της συζήτησης, είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει. Συνεπώς, η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα συνεισέφερε σε συζήτηση, όπου θα καθορίζονταν οι προϋποθέσεις και η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης».

Παπούλιας: Κυβέρνηση; Θα είναι σαν ρεκόρ στο επί κοντώ

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε στις 7.24 ο Φώτης Κουβέλης και λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ακολουθούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Η χώρα αντιμετωπίζει άμεσο και υπαρκτό πρόβλημα. Συνεχίζω και αγωνίζομαι εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λίγο αργότερα και φθάνοντας στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι τρεις αρχηγοί παρέμειναν μόνοι επί περίπου πέντε λεπτά, ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος, αρκέστηκε χαριτολογώντας να απαντήσει: «Γιατί; Για να δημιουργήσω νέο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ;”

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.