Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κλεάνθης Τζέλλος άναψε το βωμό στην κεντρική πλατεία

flogaΠλήθος κόσμου στην Κοζάνη υποδέχτηκε την Κυριακή(13/5),   την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και ταξιδεύει για το Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Ολυμπιάδα.

Τη φλόγα μετέφερε στην κεντρική πλατεία Κοζάνης ο Κλεάνθης Τζέλλος, αθλητής του Α.Γ.Σ. Μακεδονική Δύναμη Κοζάνης, αργυρός παγκόσμιος πρωταθλητής στους αγώνες του Μεξικού του 2010 στο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ. Ο διακεκριμένος αθλητής άναψε το βωμό στην κεντρική πλατεία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ξεκίνησε η εκδήλωση με τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Αγγλίας που φιλοξενεί τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέλαβαν στην είσοδο της πόλης (Τρίκος) τέσσερις Κοζανίτες αθλητές και τη μετέφεραν στην κεντρική πλατεία. Μετά την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, άλλοι τρεις αθλητές μετέφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα μέσω της οδού 11ης Οκτωβρίου στην έξοδο της πόλης, συνεχίζοντας την πορεία της με επόμενο σταθμό τη Βέροια.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κ. Τζέλλος, σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας και την αφή του βωμού στην κεντρική πλατεία Κοζάνης σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα και είναι πρωτόγνωρη εμπειρία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το πλήθος του κόσμου και της νεολαίας για τη μεγάλη υποδοχή.

Την Ολυμπιακή Φλόγα καλωσόρισε στην κεντρική πλατεία της πόλης ο δήμαρχος Κοζάνης. Είπε ότι «καλωσορίζουμε την Ολυμπιακή Φλόγα σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, κατά την οποία η Κοζάνης γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Σας καλωσορίζουμε για να γιορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τη λαμπρή παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαστε περήφανοι που σήμερα από δω από την Κοζάνη, έναν από τους σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μακεδονική Γη, μαζί με τους εκλεκτούς αθλητές μας, τους λαμπαδηδρόμους, στέλνουμε κι’ εμείς το δικό μας μήνυμα: ειρήνη, συναδέλφωση, ενότητα και αλληλεγγύη. Σεβόμενοι το μήνυμα και τις αρχές του Ολυμπισμού, δηλώνουμε υπερήφανοι που αυτός ο τόπος, γέννησε αυτές τις ιδέες».

Τέλος, ο Λάζαρος Μαλούτας, σημείωσε ότι «η Ολυμπιακή Φλόγα συμβολίζει την ειρήνη, τον πολιτισμό και το ευ αγωνίζεσθαι, τα οποία αποτελούν αναγκαία εφόδια για την ανθρωπότητα. Ας γίνουν αυτές οι ιδέες παγκόσμιο και πανανθρώπινο μήνυμα». Τέλος, ο δήμαρχος Κοζάνης εκθείασε την σημαντική πορεία διακεκριμένων αθλητών της περιοχής, ορισμένοι εκ των οποίων θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου και τους ευχήθηκε να γυρίσουν με διακρίσεις, αν και όπως είπε «δεν έχει μόνο σημασία μόνο η νίκη, αλλά η ίδια η συμμετοχή».

Εκ μέρους της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ο Σπύρος Ζανιάς, σημείωσε ότι «η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κοζάνης ήταν μοναδική». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του «σε ένα πραγματικό περιστατικό» που έγινε στην Κοζάνη και που καλύπτει όπως είπε όλα όσα συμβολίζει: την εκεχειρία, την ειρήνη, τα Ολυμπιακά ιδεώδη.

Χαρακτηριστικά είπε: «Εδώ στην πόλη σας το 1936 ο Χαρίσιος Μπάμπος έφερε τη φλόγα και μάλιστα το έτος εκείνο ήταν η πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Όταν κατέλαβαν την πόλη οι Γερμανοί, μπήκαν στο σπίτι του για να τον εκτελέσουν. Και όταν ο Γερμανός αξιωματικός είδε τα κειμήλια του ’36, χαιρέτησε στρατιωτικά και αποχώρησε χωρίς να τον πειράξει. Αυτό σημαίνει ότι το σύμβολο αυτό σταματάει τον πόλεμο, σταματάει τα όπλα. Και αυτό ήταν ένα πραγματικό περιστατικό». Επίσης αναφέρθηκε στην αθλητική παράδοση του νομού Κοζάνης και απαρίθμησε έναν προς έναν τους αθλητές και τις αθλήτριες της περιοχής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.