Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο ΤσίπραςΧωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος μετά την πρωϊνή σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που είχαν λάβει διερευνητική εντολή, είχε το απόγευμα της Κυριακής διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνο Καμμένο, την γενική γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, τον Ν. Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης θα συνεχισθούν σήμερα στις 19.30 σε κοινή σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τα πρακτικά από τις συναντήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε άμεσα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην αυριανή συνάντηση ως έκφραση έντονης δυσφορίας καθώς, όπως ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, από πουθενά δεν προκύπτει σύγκλιση θέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κίνηση του κ. Παπούλια δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του, τις οποίες θέσεις με απόλυτη σαφήνεια διατύπωσε με την δήλωσή του ο κ. Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση του μεσημεριού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο Τσίπρας

«Ο,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει, δεν θα γίνουμε το αριστερό άλλοθι» μίας νέας μνημονιακής κυβέρνησης, σημείωσαν στελέχη του κόμματος.

Επτά όρους έθεσε ο Καμμένος
Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε δέσμη επτά όρων για τη συμμετοχή του κόμματός του σε «οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού», οι οποίες είναι:

Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο Τσίπρας

Ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλη την Επικράτεια, άμεση ανάληψη του καταστατικού ελέγχου και της μετοχικής πλειοψηφίας της Τράπεζας της Ελλάδας, καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, συγκρότηση επιτροπής λογιστικής ελέγχου των δανείων που συνήφθησαν από το 1974, ομόφωνη δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, διεκδίκηση γερμανικών επανορθώσεων και ενημέρωση της Βουλής για όλα τα έγγραφα που έχουν υπογραφεί την περίοδο του Μνημονίου…

Ο Π. Καμμένος επανέλαβε το αίτημα του για ενημέρωση σχετικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της πρωινής συνάντησης του Προέδρου με τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, καθώς και το κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το οποίο χαρακτήρισε «ανυπόγραφο».

Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο Τσίπρας

Παπαρήγα: Θα πάμε σε εκλογές
«Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει πριν ή μετά τις εκλογές, και η γνώμη μας είναι ότι θα πάμε σε εκλογές, δεν πρόκειται να καταργήσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο», εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα ύστερα από τη δική της κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Η Αλέκα Παπαρήγα προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για κατάργση των μνημονιακών δεσμεύσεων: «Μετά τις εκλογές θα φέρουμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του Μνημονίου κάτι που είναι πολύ πιο ουσιαστικό από επιστολές που στέλνονται και είναι αμφιλεγόμενες», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, αφήνοντας αιχμές για τις πρόσφατες επιστολές προς ευρωπαίους αξιωματούχους του Αλέξη Τσίπρα.

Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο Τσίπρας

«Το ζήτημα είναι», κατέληξε η κυρία Παπαρήγα, «η δικαιολογημένη αγανάκτηση του ελληνικού λαού να μην αντικατασταθεί από αυταπάτες».

Προσωπικότητα κύρους πρότεινε ο Μιχαλολιάκος
Πρόταση να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μία προσωπικότητα κύρους, την οποία δεν κατονόμασε, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Υστατη προσπάθεια με Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη - Δεν πάει ο Τσίπρας

Όπως είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, εξέφρασε στον Πρόεδρο την αγωνία του για την ακυβερνησία, αλλά πρόσθεσε πως η Χρυσή Αυγή δεν θα στηρίξει ούτε με ψήφο εμπιστοσύνης, ούτε με ψήφο ανοχής οποιασδήποτε κυβέρνησης που θα συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου.

Κουβέλης: ας αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους
Τέλος ο Φώτης Κουβέλης στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος τςη ΔΗΜΑΡ σημείωσε: «Τού επανέλαβα αυτό που και δημόσια έχω υποστηρίξει. Οτι η χώρα χρειάζεται οικουμενική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πραγματικά δύσκολη κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας. Υποστήριξα ότι η οικουμενική κυβέρνηση θα πρπεπει να στηρίζεται από όλες εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και παράλληλα να πετύχει την αποδέσμευσή της από το Μνημόνιο».

«Μια τέτοια κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης «για να είναι βιώσιμη πρέπει να συμπεριλαμβάνει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις όπως τις κατέταξε ο λαός με την ψήφο του».

Και αφού περιέγραψε την πρόταση όπως την ανέλυσε προς τον Πρόεδρο, ο κ. Κουβέλης μετέφερε την αποτίμηση του κ. Παπούλια για την συνολική έκβαση της 1ης ημέρας των επαφών, σύμφωνα με την οποία: «Δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης μιας κυβέρνησης οικουμενικής και αναφέρθηκε στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μετάσχει σε μια τέτοια ξυβέρνηση ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής».

Ο κ. Κουβέλης κατέληξε: «Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει λύση. Λυπάμαι, ας αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες τους».

Η πρωϊνή σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του ότι ούτε συμμετέχει αλλά ούτε και δίδει στήριξη ή ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ΒενιζέλοΣαμαρά αλλά και από τον Φώτη Κουβέλη.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.