Όλοι όσοι έχουν εισόδημα μεγαλύτερο των 500 € τον μήνα οφείλουν να έχουν μαζέψει -ή να ζητήσουν απεγνωσμένα από φίλους και συγγενείς- αποδείξεις για δαπάνες που μπορούν να μειώσουν τον φόρο που θα πληρώσουν.

Ο νόμος είναι σαφής: Αποδείξεις για δαπάνες του έτους 2011 πρέπει να έχει μαζέψει κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 6.000 ευρώ!

Κάθε φορολογούμενος πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών έτους 2011 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού! Π.χ. για εισόδημα 2.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 500 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να μαζευτούν αποδείξεις 5.000 ευρώ, ενώ για εισόδημα 100.000 ευρώ χρειάζονται αποδείξεις 25.000 ευρώ.

Αν δεν καταφέρει ο φορολογούμενος να παρουσιάσει στην Εφορία την απαιτούμενη αξία αποδείξεων, τότε επί της διαφοράς που δεν έχει καλύψει θα πληρώσει φόρο 10%. Η έκπτωση φόρου που χορηγείτο σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος μάζευε αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου καταργήθηκε.

Αν συγκεντρώσει δηλαδή περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες, δεν έχει κανένα όφελος. Αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα για όσους δεν έχουν μαζέψει αποδείξεις: Μπορούν να ζητήσουν τις επιπλέον αποδείξεις από φίλους και συγγενείς.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Μοναδική τους υποχρέωση είναι να αναγράψουν -τον προσεχή Ιούνιο- στο σχετικό κωδικό το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμά τους.

Οι αποδείξεις που θα πρέπει να συλλέξουν οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτές που αφορούν δαπάνες, οι οποίες μειώνουν απευθείας τον φόρο εισοδήματος, και σε αυτές που οφείλουν να συλλέξουν οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου. Στην κατηγορία των δαπανών με παραστατικά ή βεβαιώσεις, που οδηγούν σε απευθείας μείωση του φόρου εισοδήματος, περιλαμβάνονται:

-οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια,

-δωρεές προς το δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα,

-ενοίκιο κύριας κατοικίας,

-ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της μόνιμης κατοικίας τους,

-ασφάλιστρα ζωής και σύνταξης,

-εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα,

-εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος,

-μετατροπή καυστήρα πετρελαίου σε φυσικού αερίου,

-τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας,

-τόκοι δανείων αναστήλωσης διατηρητέων κτισμάτων,

-δίδακτρα φροντιστηρίων.

Στην κατηγορία των αποδείξεων που χτίζουν το αφορολόγητο περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες, εκτός από τις δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Του Χρήστου Κώνστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.