Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

13 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το απόγευμα θα συνεχιστεί η διαβούλευση για το σχηματισμό κυβέρνησης με συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς που δεν συμμετείχαν στη μεσημβρινή σύσκεψη.

Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι στις 19.30 θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και θα ακολουθήσουν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης.

«Kατέβαλα κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ακούει την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά και την ανοχή σε μία κυβέρνηση που θα αναλάμβανε μάλιστα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω που το πάει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε νεώτερη δήλωσή του μετά και τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή. Εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ. Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Για δημιουργία, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη και, σημειώστε, πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία ούτε ανοχή ζητούν συνενοχή στο έγκλημα και εμείς δεν την παρέχουμε, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της σημερινής συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Μιλώντας στο Κάραβελ, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως, διεμήνυσε, «είμαστε έτοιμοι για εκλογές».

Κατά την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο και κατηγόρησε για διγλωσσία.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Όσοι νομίζουν πως μέσω επαναληπτικών εκλογών θα αποφύγουν την αλήθεια κάνουν λάθος, προειδοποίησε και σημείωσε ότι «αυτά που λέει σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι πολύ λίγα και πολύ χλωμά μπροστά σε αυτά που έχουμε παρουσιάσει και διεκδικήσει».

«Δεν είναι καταστροφή η επανάληψη των εκλογών υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και μας είπε: τα τρία κόμματα έχετε πλειοψηφία, σχηματίστε κυβέρνηση και εμείς θα είμαστε αξιωματική Αντιπολίτευση» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο πολιτικό γαϊτανάκι την παράταση της αβεβαιότητας και της ακυβερνησίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε γραπτή δέσμευση για ό,τι τυχόν αποφασιστεί κατά τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου με τους αρχηγούς. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Κουβέλης είπε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρόεδρο με την πρότασή του «για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από το μνημόνιο και να υπηρετήσει την πολιτική παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».

Αναλυτικά οι θέσεις των πολικών αρχηγών:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για ισχυρή διαπραγμάτευση

Να εξαντλήσει όσα περιθώρια υπάρχουν για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το βλέμμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς θα πει ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο και ότι μία κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση, λόγω ευρύτερης κοινωνικής βάσης, θα είναι πιο ισχυρή και θα μπορέσει να κάνει καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση, εθνική διαπραγμάτευση του Μνημονίου και να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές.

Αυτή, άλλωστε, αναμένεται να πει ο κ. Σαμαράς, ήταν η εντολή του ελληνικού λαού μία εβδομάδα πριν. Συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και διαπραγμάτευση για ουσιαστικές αλλαγές στο Μνημόνιο. Και θα τονίσει πως οι επαναληπτικές εκλογές, εφόσον δεν αποφευχθούν τελικά, δεν θα είναι μία αναμέτρηση ανάμεσα στις μνημονιακές και τις αντιμνημoνιακές δυνάμεις αλλά μία αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη και τις δυνάμεις που για κομματικές σκοπιμότητες διακινδυνεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Αν ο κ. Τσίπρας επιμείνει στη στρατηγική επαναληπτικών εκλογών, όπως κάνει από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου μετατρέποντας ακόμα και τη διερευνητική εντολή σε προεκλογική εκστρατεία, τότε η πίεση Σαμαρά θα μεταφερθεί προς τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη με τα ίδια ισχυρά επιχειρήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταστήσει σαφές ότι αυτή του η θέση αποτελεί μία εθνική θέση, η οποία όμως αν δεν γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο, θα μετατραπεί στο βασικότερο διακύβευμα των επαναληπτικών εκλογών, τις οποίες όπως αναμένεται να τονίσει δεν φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Συγγρού βρίσκεται ήδη σε προεκλογική διάταξη, σε περίπτωση που λόγω της στάσης Τσίπρα και Κουβέλη η σύσκεψη (ή οι συσκέψεις) των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλήξουν σε οριστικό αδιέξοδο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Αποφυγή των εκλογών με κάθε τρόπο

Αποφασισμένος ή να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή να εκθέσει τους Φώτη Κουβέλη και Αλέξη Τσίπρα αν μία μίνιμουμ συνεννόηση δεν καταστεί δυνατή, προσέρχεται (σήμερα ή αύριο) ο Ευ. Βενιζέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Ιπποκράτους θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τις επαναληπτικές εκλογές. Ο λόγος δεν είναι το μέλλον της χώρας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός ) αλλά η πρόβλεψη –το δείχνουν και οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις– ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνθλιβεί ανάμεσα στις… μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ (για τον κ. Τσίπρα στις συσκέψεις του ΠΑΣΟΚ έχουν διαπιστώσει και έχουν πει ξεκάθαρα ότι στόχος του είναι να αποκτήσει την κεντρική θέση που κατείχε ως τώρα το ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Κεντροαριστεράς) και θα βγει από τις κάλπες του Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψει η συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ακόμα πιο συρρικνωμένο. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου βλέπουν ότι Σαμαράς και Τσίπρας έχουν ήδη επιλέξει αντίπαλο εφόσον στηθούν ξανά κάλπες και ψάχνουν –αλλά δεν βρίσκουν– τον τρόπο να αλλάξουν γήπεδο.

Οι προτάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα για κυβέρνηση Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και μιας αριστερής κυβέρνησης που θα έχει τη στήριξη–ανοχή Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έχουν απορριφθεί ήδη από τον κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πιέσει όσο μπορεί τον Φώτη Κουβέλη, για τον οποίο στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι έχει πολλά περισσότερα να χάσει αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές απ’ ό,τι αν συμμετάσχει σε μια τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.), και για αυτό είναι διατεθειμένος ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να προτείνει στον κ. Κουβέλη ακόμα και θέση πρωθυπουργού προκειμένου να αλλάξει θέση. Θα πιέσει όμως και τον κ. Τσίπρα, στηρίζοντας το σενάριο να υπάρξει ένα κείμενο που θα συμπτύσσει τις θέσεις των τεσσάρων κομμάτων ως βάση συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αυτό που δηλαδή έχει προτείνει ήδη ο κ. Κουβέλης.

Επειδή όμως ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στην κρίσιμη σύσκεψη της Ηρώδου του Αττικού με την ελπίδα ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας (ακόμα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ), το Plan B έχει να κάνει με την έκθεση Κουβέλη και Τσίπρα στο δρόμο προς τις επαναληπτικές εκλογές και την ανάδειξη του επιχειρήματος ότι «και αν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά». Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Αν υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές κάτι θα αλλάξει και αυτό είναι η ηγεμονική θέαση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα και την Κεντροαριστερά, που ήδη άλλαξε με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Και τότε μπορεί να μείνει στη μέση και το εγχείρημα διάλυσης και επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το οποίο ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει ήδη μπροστά, αλλά μία νέα εκλογική συντριβή μπορεί να το ακυρώσει.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Κρατά στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων

Ο κ. Κουβέλης θα περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου γνωρίζοντας ότι είναι εκείνος που θα αποφασίσει τελικά αν θα συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή η χώρα θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές τις οποίες –όπως ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ– και η Δημοκρατική Αριστερά θέλει πάση θυσία να αποφύγει. Μέχρι χθες ο κ. Κουβέλης καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία δεν θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα επιτίθετο στον κ. Τσίπρα επειδή δεν συναινεί στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Από τη συζήτηση που έχει γίνει στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέραν της μεγάλης έντασης και του ισχυρού προβληματισμού, προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε κάθε σενάριο η Δημοκρατική Αριστερά –η οποία σύμφωνα με τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ήδη χάνει δυνάμεις– θα έχει απώλειες. Το κρίσιμο είναι τι θα επιλέξει ο κ. Κουβέλης, αν θεωρήσει δηλαδή ότι η συνέχιση του «όχι» και η πορεία προς τις επαναληπτικές εκλογές θα του επιφέρουν μεγαλύτερες ζημιές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπό προϋποθέσεις και υπέρ του ΠΑΣΟΚ από τη φθορά του ως κυβερνητική συνιστώσα σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του ρόλου του σε μία τέτοια κυβέρνηση (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την πρωθυπουργία), κριτήρια για την τελική του απόφαση θα είναι και το αν θα διαφανεί ότι υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης και ουσιαστικών αλλαγών στο Μνημόνιο με τις Βρυξέλλες και την Τρόικα, αλλά και το αν λαμβάνοντας τη μία ή την άλλη απόφαση καταφέρει να κρατήσει τα ηνία στο κόμμα του. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Κουβέλης και τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνουν ότι αυτή θα είναι και η στάση του κ. Κουβέλη, όση πίεση και αν δεχθεί.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Aδιάλλακτος με στόχο να σύρει τη χώρα σε εκλογές

Αποφασισμένος να επιμείνει στην άρνησή του ως το τέλος, ακόμη κι αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού δεν συζητά ούτε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά ούτε και το σενάριο να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση με την ανοχή του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε προχθές την υπογραφή του στο ναυάγιο και της τρίτης εντολής, καθώς μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με μία οξεία δήλωσή του, με την οποία επιτέθηκε και στα τρία κόμματα που έχουν βρει κοινό τόπο στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ητοι, στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής για να υποστηρίξει ότι «την άρνηση σε αυτή την πρόταση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την έχει δώσει ο λαός από το βράδυ της Κυριακής με την ετυμηγορία του», ενώ καταλόγισε «μεταστροφή» και στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., επειδή ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την τέταρτη φάση των διαβουλεύσεων, αυτή υπό τον Κάρολο Παπούλια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου και κύκλοι του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους στον Τύπο της Κυριακής ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω».

Η μόνη χαραμάδα ελπίδας για να δοθεί τέλος στην ακυβερνησία που θα αφήσει ο κ. Τσίπρας θα είναι να επαναφέρει την πρότασή του για μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα ανακοινώσει στους θεσμικούς εταίρους της χώρας ότι παγώνει η εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο (και των ψηφισμένων, όπως η κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων που θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου), στη συνέχεια θα προωθήσει θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές (καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.ο.κ.) και θα οδηγήσει την Ελλάδα στις κάλπες.

«Αν οι υπόλοιποι δεχτούν να ανακοινώσουμε στους δανειστές ότι παγώνουμε το Μνημόνιο και μετά ξεκινάμε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, τότε αυτό θα το συζητήσουμε», διευκρινίζουν στον Τύπο της Κυριακής οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας, πάντως, ότι «είναι αδύνατο να δεχθούν κάτι τέτοιο οι υπόλοιποι αρχηγοί και ιδίως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος».

Κατόπιν όλων των παραπάνω, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται ήδη για… εκλογές, αν και δεν θεωρούν καθόλου δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης δεν θα μεταβάλει τη δική του στάση…

 

This entry was posted on Κυριακή, 13 Μαΐου, 2012 at 15:40 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply