Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

IIF: Πιθανές νέες εκλογές στην Ελλάδα

Μάιος 11th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αβεβαιότητα και θολό μετεκλογικό τοπίο βλέπει το Ινστιτούτο

IIF: Πιθανές νέες εκλογές στην ΕλλάδαΤην αβεβαιότητα του μετεκλογικού σκηνικού στην Ελλάδα και τις αμφιβολίες του για τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε αναφορά του για τη χώρα, εκτιμώντας ως πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών.

Σε αναφορά για την Ελλάδα στην έκθεση βαθμολογίας για την παγκόσμια οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης, το IIF θεωρεί ως πολύ δύσκολο το σχηματισμό μιας «σταθερής κυβέρνησης», εκτιμώντας ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές και ότι μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας δεν αναμένεται να είναι σταθερή.

Κάνοντας ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και τις πιθανές συνεργασίες, σημειώνοντας την αβεβαιότητα του πολιτικού τοπίου, το IIF αναφέρει ότι υπάρχει «σημαντική έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι προϋποθέσεις που είχαν αποφασιστεί και ότι η επόμενη επανεξέταση του προγράμματος (έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου) έχει σκοπό να εντοπίσει τις πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 4 δισ. ευρώ το 2014.

Το IIF, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση μετά τις εκλογές, υποστηρίζει ότι φαίνεται απίθανο να μπορεί να εγκριθεί, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, επισημαίνει ότι επί του παρόντος, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, και ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα.
Μεταξύ άλλων, προβάλλεται η θέση περί «κινδύνου» επειδή δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, επιδεινώνοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών όσον αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου και για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται η έλλειψη ανάπτυξης γενικότερα στην Ευρώπη και ότι η λιτότητα φαίνεται να δημιουργεί αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση στην τρέχουσα πολιτική συνταγή για την επίλυση της κρίση χρέους. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αυτό δημιουργεί αυξημένη αβεβαιότητα για πιθανές αλλαγές στην πολιτική προσέγγιση, ιδίως μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, Μάιος 11th, 2012 at 08:05 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply